Jak naučit své děti číst? Zde je pět zásad, které vám k tomu dopomohou

Jan Kanzelsberger se aktivně věnuje problematice s dětským čtením
Jan Kanzelsberger se aktivně věnuje problematice s dětským čtenímSpolečné listování knížkami už odmala vzbuzuje v dítěti pozitivní emoci. Rodič dítěti pomáhá objevovat jak svět knih, tak to, co je jejím obsahem.Nechtějte po dítěti, aby přečetlo kdovíjak tlustou knížku. „V dětských odděleních se dá vybrat lehce knížka podle věku malého čtenáře, které jsou přehledně řazené od první třídy dál.Dnešní děti tituly rodičů spíše nezaujmou.+ 1 fotka

Ne všechny děti rády čtou. Jejich lásku ke knihám ale můžete postupně vypěstovat i vy jako rodiče. Zde je návod, který by vám k tomu měl dopomoci.

Redaktor
Redaktor 29. 06. 2018 17:09

Čtěte dítěti od malička. Společné listování knížkami už odmala vzbuzuje v dítěti pozitivní emoci. Rodič dítěti pomáhá objevovat jak svět knih, tak to, co je jejím obsahem. Jde o společný zážitek a vzpomínku, které v dítěti podporuje vztah ke knihám. 

Méně je někdy více. Nechtějte po dítěti, aby přečetlo kdovíjak tlustou knížku. „V dětských odděleních se dá vybrat lehce knížka podle věku malého čtenáře, které jsou přehledně řazené od první třídy dál. Dítě by mělo číst to, co zvládne. To, co je nad jeho možnosti, ho spíše od knížek odradí,“ říká Jan Kanzelsberger, šéf knihkupectví Kanzelsberger s největší sítí kamenných poboček v Česku. 

První knihy vybírejte spolu. Ne vždy rodič ví, jakými hrdiny dítě skutečně žije. „Dnešní děti tituly rodičů spíše nezaujmou. Existují dnes zábavné dětské knížky, které ale umí dítě vtáhnout do děje, hovoří na ně současným jazykem a odehrávají se v moderní době. Pokud ani to dítě nezaujme a knížky neustále prohrávají na celé čáře s počítačovou hrou, lze vybrat knížku, která se dějem odehrává právě v oblíbené počítačové hře, což není špatný začátek,“ říká Jan Kanzelsberger. 

Motivujte dítě číst pravidelně a po kratších úsecích, které postupně prodlužujte podle toho, jak se zlepšuje jeho čtenářská schopnost. Zkuste nevynechávat čtení ani o prázdninách. Například u prvňáčka či druháka, kteří ještě nemají čtení zautomatizované, by mohly dlouhé proluky čtení opět zhoršit.  

Jděte příkladem. A nakonec, ať v tom děti nejsou samy, kus zodpovědnosti je i na nás dospělých. Mnohé návyky dítě totiž přebírá od rodičů. A naštěstí nejde jen o ty špatné. Pozitivní příklady táhnou a jakmile dítě vídá rodiče začtené do knih, vnímá tuto činnost přirozeněji. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články