Jak vybrat správnou soukromou školku? Existují i takové, na které vám přispívá EU, pokud pracujete nebo studujete

Podzim ve školce může být slunečný
Zdroj: MAM Prostor
Takhle vypadá část dětské herničky v MINI školceVe školce by se měly děti kreativně rozvíjetDůležitá je i venkovní činnostPodzim ve školce může být slunečný+ 2 fotky+ 3 fotky

Nedostatečná kapacita ve státních školkách způsobuje, že pro děti mladší tří let prakticky není místo. To často nutí rodiče sáhnout k alternativnímu řešení. Kdo nemá po ruce ochotnou hlídací babičku, většinou zvažuje možnost soukromé mateřské školy. Jak ale vybrat tu nejvhodnější, aby se investice vyplatila?

Petra Járková
Petra Járková 04. 09. 2018 10:43

Musíte najít vhodnou školku!

Skloubit práci s péčí o dítě je pořádně obtížné. To potvrdí každá aktivní maminka. Velký oříšek je to hlavně v případě, kdy chybí babičky na hlídání, kamarádky či další příbuzní, kteří by se o dítko příležitostně postarali. Jak tedy pohodlně sladit péči o svou ratolest s pracovními aktivitami?

Sdílená kancelář

„U nás v rodinném centru MAM například existuje sdílená kancelář pro maminky, které tam mohou pracovat, studovat nebo se věnovat tvůrčím aktivitám, zatímco si jejich dítko hraje v MINI školičce určené pro děti ve věku od jednoho do čtyř let,“ prozradila, jak to chodí právě v jedné z dotovaných školek, provozovatelka Kateřina Reichertová. Což je určitě velmi chytré řešení pro maminky, které kvůli pozornost vyžadujícímu děcku nemohou doma v klidu pracovat. Tady o ně bude postaráno profesionály a domů se budou vracet s usměvavou maminkou a vydovádění.

Školkovné

Najít soukromou školku pro děti, které se nedostaly do té státní, protože jim ještě nebyly tři roky nebo byla jejich školka plná, aby nestála majlant, je docela mistrovský výkon. Přitom existuje tolik dětí, které chodí do školky mezi kamarády rády a jejich maminky tím pádem mohou chodit do práce a přilepšit si k rodičovské. Pak je ale smutné, když musí téměř celou výplatu zaplatit za soukromou školku nebo jesle.

„Nám se naštěstí podařilo stát se součástí projektu Operační program Zaměstnanost, který je podpořen Evropskou unií. Naším cílem v souladu s tímto programem je zlepšení podmínek pro zaměstnanost rodičů s malými dětmi a vytvořit rovné podmínky při vstupu na trh práce. Program se týká všech dětí ve věku od 1 roku do 4 let, u kterých minimálně jeden z rodičů dítěte je zaměstnán, nebo vykonává podnikatelskou činnost, nebo studuje, nebo pokud je nezaměstnaný a hledá si zaměstnání. Naše MINI školka je tedy díky tomu za dostupnou cenu. Skvělé je i to, že do ní můžete nastoupit v průběhu celého roku a funguje i o prázdinách,“ vysvětlila princip programu zakladatelka MAM Prostoru a MINI školičky Kateřina Reichertová.

Zábava je důležitá

Vždycky si ověřte, že se vaše dítě ve školce nenudí a že je jeho návštěva soukromé školky přínosná a rozvíjí jeho osobnost a schopnosti. Pokud vám přijde, že se dítě vrací ze školky a překypuje energií nebo si nenosí žádné nové poznatky a dovednosti, zvažte, zda je pro něj tato školka opravdu ta pravá. 

„Podle mých zkušeností se děti ve školce nejlépe zabaví společným hraním her, v případě hezkého počasí je ideální uzavřená zahrada, která poskytuje dostatek možností pro dovádění, legraci, ale i pro rozvoj pohybových schopností, motorických dovedností, kreativity či fantazie. Obzvláště, pokud je vybavena různými hračkami, děti budou nadšeny,“ pokračuje s radami ohledně výběru školky Reichertová.

Vzdělávání je ještě důležitější

Kromě toho, že je nutné, aby si dítě ve školce hrálo, je přímo nezbytné, aby se v ní i učilo. Pokud tedy vámi vybraná školka bude mít zajímavé sportovní, umělecké, hudební nebo jazykové kroužky, máte vyhráno. Jistě se v nějakém z odvětví najde a bude ho bavit. 

„I zde máme díky dotaci z EU výhodu. Pro děti od půl roku do patnácti let nabízíme širokou nabídku dětských kroužků a některé kroužky jsou díky tomu zdarma. Také pro rodiče nabízíme nejrůznější aktivity, cvičení nebo semináře, které jsou také díky této dotaci zdarma,“ ukončuje majitelka MAM prostoru na pražských Malvazinkách.

Rada na závěr

Snad jsme vás alespoň inspirovali, jak si najít správnou školku pro své dítě, když chcete pracovat a přitom vědět, že je vaše ratolest v těch nejlepších rukou. Nezapomeňte se podívat, jaké výhody nabízí vaše vybraná školka. Třeba také patří do některého z programů EU a podaří se vám ušetřit nějakou tu korunu nebo vám nabídne zázemí, kde můžete pracovat, zatímco se o vaše dítě bude někdo profesionálně starat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články