Jak získat zpět ztracenou sebedůvěru?

Sebedůvěra je důležitá věc
Zdroj: zdroj: pixabay

Nejvíce sebedůvěry člověk získává během dospívání. Pokud mladého člověka od dětství neustále někdo kritizuje a on je pouhé páté kolo u vozu, logicky si do života moc vysoké sebevědomí neponese. Jak získat zpět ztracené sebevědomí?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 10. 04. 2018 19:41

Ač se to nezdá, sebedůvěra je pro každého z nás velice důležitá. Notně zasahuje do našeho běžného života, ať už jde o komunikaci s lidmi nebo o výkon v práci. Vysoké sebevědomí je špatné. Stejné je to i s příliš nízkým sebevědomím. Jak se z úplné nuly dostat na zlatou střední cestu?

Krok číslo 1. Každý den se chvalte

Sice se říká, že samochvála smrdí, to ale neznamená, že se za dobře odvedenou páci nemůžete občas pochválit. To, že si sami sobě řeknete pouhé: „Já jsem ale dobrej,“ a párkrát za sebou si to zopakujete, s vaší náladou a psychikou udělá divy. Budete se cítit o moc lépe.

Krok číslo 2. Hoďte za hlavu kritiku okolí

Na člověka velice působí prostředí, ve kterém vyrůstá. Jestliže je k vám okolí až moc kritické, ignorujte to. Když vám například kamarádka řekne, že jste příliš tlustá, stoupněte si na váhu a spočítejte si své BMI. Jestli vám BMI ukáže optimální váhu, neznepokojujte se a kamarádčiny řeči hoďte za hlavu. A kdybyste měla nadváhu a byla tak sama se sebou spokojená, neberte si tyto řeči k srdci.

Krok číslo 3. Vybudujte si síň slávy

Vzpomeňte si na své úspěšné projekty a zaznamenejte si je. Jestli jste vyhrála nějaké medaile či poháry ze závodů, vystavte si je a mějte je stále na očích, abyste si připomínala, že to umíte a ostatní kritické řeči hodila za hlavu.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články