Jak zvládnout první den ve školce? A bez pláče?

První cesta do školky může být stresující pro obě strany
Zdroj: zdroj: pixabay

Čeká vaše dítě po prázdninách jeho první cesta do školky? Bojíte se, že bude vaše ratolest plakat a vám to lítostí utrhne srdce? Vše se dá zvládnout. I bez slziček.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 24. 04. 2018 09:56

Ne vždy je nástup do školky idylický. A ani se není čemu divit. Tři roky jste se svým dítkem nonstop a teď ho máte kamsi odevzdat. Když pláče dítě a chce maminku, je to těžké pro obě strany. Nemá cenu odkládat docházku do školky o rok, jen to tím zhoršíte a metodu, kdy si dítě samo rozhodne, že do školky chce, si nemůže dovolit úplně každý.

Zapracujte na sobě

Jestli nevíte, jestli je školka pro vaše dítě to nejlepší, a stále váháte, dítě to vycítí a do školky chtít rozhodně nebude.

Vysvětlujte a připravujte ho na školku

Chození do školky je pro dítě velká změna. Najednou musí poslouchat úplně cizí lidi a je tam bez rodičů. Dítě totiž nechápe, že musíte do práce. Mluvte o školce a říkejte mu, co všechno ho tam bude čekat. Kolik kamarádů si tam může najít a jaké tam budou hračky. Je dobré, když jde dítě do školky s tím, že ví, co ho tam čeká. Jděte se před nástupem do školky společně podívat. Ať vše na vlastní oči vidí.

Rituály a odchody

Do školek se vstává poměrně brzy. Zkuste si brzké vstávání nanečisto, aby vaše ratolest věděla, jak to bude probíhat, a připravila se na to. Odchod ze školky do práce nikdy neprotahujte a neodcházejte bez rozloučení se. Čím víc budete odchod zdržovat, tím víc bude chtít jít s vámi.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články