Jak zvládnout výchovu hyperaktivního dítěte: Důležitá je trpělivost a chladná hlava

Na dítě s ADHD musíte mít trpělivost.
Zdroj: Pixabay
Děti s ADHD obvykle neudrží pozornost.Získat si ji je složité.Veďte dítě správným směrem.Děti jsou to často netrpělivé.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pravdou je, že hyperaktivních dětí, tedy dětí s ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), nebylo dříve o moc více než dnes, jen daná porucha nebyla pojmenovaná. Naštěstí už ale je, a proto víme, jak s dítětem, které má trochu více energie, zacházet.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 19. 07. 2018 12:09

Pokud máte doma dítě trpící tímto syndromem, je potřeba mít opravdu svatou trpělivost, a to ve všech směrech. Děti s ADHD nejsou hloupé, mohou být dokonce velmi inteligentní, a přesto domů nosí špatné známky. Nerozčilujte se, může za to porucha pozornosti, která je léčitelná. Lidé, kteří trpí lehkou formou ADHD, prášky brát nemusí, jiným mohou ale zásadně pomoci.

V pozdějším věku se pak stává, že dospělí jedinci nejsou schopni se soustředit na řízení a zmatkují. Léčba jim ale pomůže mít volant pevně v rukou. Říká se, že pracovní výkon lidí s ADHD je jeden den nadprůměrný a druhý den nejsou schopni ze sebe vydat výkon téměř žádný. Na braní prášků není nic ostudného. Ba naopak. Život vám mohou zlepšit už napořád, ale zpět k dětem.

Kromě zmíněné trpělivosti byste měli zachovat chladnou hlavu. Je bez pochyb, že vaše dcera či syn se vás budou neustále ptát, co jste říkali, a nebo se vás ptát prostě nebudou, jelikož nevnímali, co jste říkali. Pokyny říkejte jednoduše, věcně a důrazně. V případě neuposlechnutí je zopakujte, ale pořád klidným hlasem.

ADHD děti se obvykle nedokáží soustředit na více věcí. Když jim vybíráte aktivity, vycházejte z toho, co konkrétně je baví. A hlavně, za každých okolností jim naslouchejte. Takto postižené děti vnímají mnohdy svět lehce jinak a jejich emoce se liší od ostatních, proto když se vám budou chtít svěřit, nechejte je mluvit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články