Jste ve fázi přechozeného vztahu? Jak ho poznat, a má cenu v takovémto vztahu vůbec zůstávat?

Přechozený vztah nastává většinou po pěti letech.
Zdroj: zdroj: pixabay
Každý vztah se stane rutinouDůležitá je společná kominikaceSvatba nemusí být jasným řešenímPořiďte si dítě, nebo psa+ 1 fotka+ 2 fotky

Milujete stejnou hudbu, stejné jídlo a máte stejné záliby a koníčky. Přátelé s rodinou o vás říkají, jak k sobě pasujete, a jak vám to spolu sluší, ale i přes veškerá pozitiva, která vycházejí veřejnosti na povrch, váš vztah umírá. Čím to je? Vždyť je vše vlastně úplně fajn. Možná se nacházíte ve fázi takzvaného přechozeného vztahu.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 29. 03. 2018 21:49

Médii nyní letí informace, že se slovenská zpěvačka Dara Rollins a rapper Rytmus rozchází. Po sedmi letech je jejich šťastnému vztahu konec. Rollins a Rytmus jsou názorným ukazatelem typického přechozeného vztahu.

Přechozený vztah není žádné laické označení. Je to odborný termín, který se v psychologii normálně používá. Nastává po zhruba pěti letech od seznámení obou partnerů.

Nejčastější příznaky přechozeného vztahu

Sex už není to, co býval

Dřív jste si společně sex užívali plnými doušky, nyní je to něco, co je na dvě stě honů vzdáleno. Na začátku vztahu je to něco nového a neokoukaného. Časem sex upadne do stále stejné rutiny. Spíte spolu už jenom z toho důvodu, že se to tak prostě má dělat. Zkoušíte tedy sex něčím oživit a navrátit mu zpátky tu stejnou, nebo alespoň podobnou šťávu, jako na začátku. Jenže se stále nedaří. A zde už je první signál toho, že je něco špatně.   

Mluvíte spolu, ale nemáte si co říct

Dřív jste spolu mohli propovídat celý večer. Nyní je lepší, když oba mlčíte. Už jste vyčerpali veškerá témata. Už není o čem mluvit. Vlastně už vás ani nezajímá, co druhý ten den dělal. Občas spolu prohodíte pár slov, aby se neřeklo.

Myslíte na nevěru

Víte, že svou milovanou polovičku milujete, a nikdy byste ji nepodvedli. Tak proč najednou už necítíte tu stejnou magnetickou přitažlivost? Tak jako tenkrát? Proč se vám najednou podlamují kolena z někoho úplně cizího a vlastní partner vás ne a ne vzrušit?

Jestli tyto varovné signály ve svém vztahu zaznamenáte, myslíte si, že má váš vztah opravdu ještě budoucnost?

Svatba nic neřeší

Spousta takto přechozených párů řeší tento problém svatbou. Myslí si, že když se vezmou, a prožijí krásný svatební den, vše bude jako na začátku. Svatbu si sice naplno užít mohou, ale zhruba po týdnu vše spadne opět do stejných kolejí.

Jak tomu předejít

Důležitá je aktivita. Najděte si společnou a novou činnost, která vás spojí zase dohromady, která vás bude bavit a přinese do vašeho života změnu. Občas pomáhá si i pořídit dítě. Jestli ale na rodinu ještě nejste stavění, pořiďte si třeba místo miminka psa, nebo začněte společně podnikat. Můžete jezdit zachraňovat ohrožené africké druhy, nebo se dát na horolezectví a jezdit na skály. Nezapomínejte spolu především mluvit. Komunikace je totiž velice důležitá.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články