Kdo se oddává mimomanželskému sexu nejčastěji? Nová studie šokuje

postel, nohy
Zdroj: unsplash.com

„Rozmohl se nám tu takový nešvar...“ A ano, souvisí se sprostým slovíčkem, který Eva Holubová napsala na tabuli během třídních schůzek ve filmu Pelíšky. Respektive s jeho významem. Nová studie totiž odhalila šokující pravdu ohledně cizoložství v manželství.

Jana Jánská
Jana Jánská 19. 07. 2017 12:21

Pokud byste měli jmenovat generaci, která se ho dopouští nejčastěji, zřejmě byste bez váhání ukázali na tu nejmladší. Tedy na manžele zhruba mezi 20 a 30 lety.

Nenesou ale největší podíl viny. Jako jejich rodiče. Podle výzkumu publikovaném Institutem pro rodinná studia v americké Virginii nachází mimomanželské sexuální potěšení častěji lidé nad 55 let. Konkrétně celá pětina Američanů. Těch pod 55 let, co se uchylují k mimomanželskému sexu, je přitom pouze 14 %.

Zřejmě se není čemu divit. Starší lidé měli více času na postelové radovánky mimo manželskou postel – většina z nich řekla partnerovi „ano“ mezi 20 a 30 lety.

Nevěra vzrůstá

To ale nemění nic na faktu, že cizoložství v manželství od roku 2000 vzrostlo. A mladí lidé si mimomanželské skotačení daleko více rozmýšlí. Ukazuje to klesající křivka cizoložství mezi 18 až 55letými manželskými páry.

Jistě vás napadnou i další důvody, které by mohly vést starší lidi k sexu „mimo svou ložnici“. Krize středního věku, vzrůstající trend singles i tzv. polyamorie. A bez viny jistě nebude ani klesající sexuální přitažlivost mezi manželi.

Důležité je ale připomenout, že výzkum se zaměřoval na cizoložství v manželství, nikoliv ve vztazích obecně. Profesor Nicholas H. Wolfinger, který studii vedl, zároveň upozorňuje na to, že osoby starší 55 let vyrostly v období sexuální revoluce.

Neztrácejme důvěru

Přes to všechno není důvod ztrácet důvěru v manželství. Většina lidí s mimomanželským sexem nesouhlasí. Podívejme se na čísla: v posledních 30 letech svého partnera podvedlo „jen“ 16 % lidí.

„Zdá se, že klesající míra mimomanželského sexu mezi mladšími Američany předpovídá budoucnost monogamního manželství. Ale semena zasetá sexuální revolucí nadále přinášejí neočekávané ovoce mezi staršími Američany,“ uzavřel téma Wolfinger.

Zdroj: Institute for Family Studies

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články