Když se z vaší dcery stává žena. Jak zvládnout toto zvratové období a jak ho dětem neztížit?

Dospívání bývá pro obě strany složité. Staňte se s dcerou kamarádky
Buďte kamarádkyKdyž děti dospívajíPři citlivých tématech jako je sex a vztahy, naslouchejte. Nevnucujte seDůležité je partnerství+ 2 fotky+ 3 fotky

Na pubertu svých dětí se žádný rodič nijak moc netěší. S fyzickou proměnou přichází i proměna duševní. Už to nebude to roztomilé díťátko, ale chodící hormon na zabití, který neuznává autority.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 11. 03. 2018 10:21

Pubertu prožívá každý jinak. Na někom není poznat absolutně nic, jíný je neřízená střela. Dnešní doba není nakloněna konverzaci. Žijeme v době a-mailů, mobilů, počítačů, sociálních sítí a sms zpráv. Přitom společná komunikace je to nejdůležitější, co může být. Vzhledem k tomu, že pubertální vývoj náctiletých je bouřlivý a velice citlivý, prožívají i situace jinak, než jejich mladší, či dospělejší protějšky. Na co dát tedy pozor?

Důležité je rodinné zázemí

 Rozvod je v rodině obrovskou změnou a ne vždy ji děti, a především dcery, jsou schopny přejít bez úhonu. Když v rodině probíhá rozvod, jsou nuceny dívky rychle dospět. Často na sebe musí vzít povinnosti, na které mají pár let čas a na které nejsou připravené. Vaše dcery tedy nemohou okamžitě převzít úlohu vašich manželek, nebo manželů, hned po tom, co odešli.

Podpora je dobrá, ale nesmí se přehánět

Je jasné, že chceme být na své děti hrdí a podporujeme je všem, co dělají. Přílišná podpora ale není zrovna to pravé ořechové. Může se totiž zvrtnout v nucení. Dříve bylo dívkám vštěpováno, že nejdůležitější je být dobrá hospodyňka a dobře se provdat. Tyto zásady jsou v dnešním světě už pasé. Neřiďte tedy jejich kroky a nechte na nich, aby se samy rozhodly, co a jak udělají.

První lásky

První lásky umí být krásně ale také velice bolavé. V dnešních dobách se vytrací se romantika a zamilovanost a čeká se jen na to ,,poprvé.“ Antikoncepce naštěstí už není tabu a je lehce dostupná. Plno informací se dá nalézt i na internetu, nebo i ve škole.  Nevyptávejte se zbytečně a jízlivě, co spolu dělali atd. Raději počkejte, až za vámi dospívající dcera přijde sama.

Trápí tě něco?

Mluvte s nimi. Ale odhadněte situaci, kdy se to hodí. Důležité je neztratit jejich důvěru a neudělat přešlap. Zranit je, v tomto pro ně citlivém období, totiž může znamenat bolístku, která bude ještě dlouho bolet.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články