Když viníkem může být i obyčejná psací pomůcka a její držení

Správné držení tužky je důležité.
Správné držení tužky je důležité.Vyzkoušejte podpořit vysvětlení správného úchopu příběhem o tom, že prostředníček je postýlkou pro tužku, ukazováček polštářkem a palec peřinkou, která tužku přikryje.Když dítě stáhne prostředníček nahoru vedle ukazováčku a drží tužku nesprávně, neříkejte „zase špatně“, ale třeba „tužka zase spadla z postýlky“.Velkou pomůckou mohou být speciální plošky, které najdete na pastelkách, tužkách či perech od značky Stabilo.+ 1 fotka+ 2 fotky

Víte, proč je pro dítě tolik důležitý správný úchop? Díky němu se totiž dokáže uvolnit jak paže malého pisálka, tak i jeho pozornost a myšlení.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 21. 06. 2018 09:54

Správné držení pera se může odrazit na širokém poli školních výsledků. Pokud nemá malý školák natrénovaný správný úchop psacího náčiní, pravděpodobně se to odrazí v kvalitě kresby, čitelnosti, rychlosti a v neposlední řadě také v úhlednosti písma. Křečovitý úchop negativně ovlivňuje také soustředění, ztuhlost mluvidel a tím pádem i kvalitu řeči.  Tato celková zatuhlost by se pak mohla přetavit do dlouhodobého problému, na jehož konci mnohdy bývá ordinace speciálního pedagoga. Rodiče by proto měli dát obrovský pozor, čím se jejich potomek učí psát a jak toto psací náčiní drží.

Existuje pár jednoduchých rad, jak malému školákovi umět pomoci se správným úchopem a sedem. Obojí jde totiž ruku v ruce.

Postýlka pro tužku

Vyzkoušejte podpořit vysvětlení správného úchopu příběhem o tom, že prostředníček je postýlkou pro tužku, ukazováček polštářkem a palec peřinkou, která tužku přikryje.  Pokud jsme v posteli, polštář i peřina jsou měkké, lehké a nikde nás netlačí. 

Okřikování a pohlavky nejsou dobrým pomocníkem

Když dítě stáhne prostředníček nahoru vedle ukazováčku a drží tužku nesprávně, neříkejte „zase špatně“, ale třeba „tužka zase spadla z postýlky“. Pokud tlačí na ukazovák „ten polštář ale tlačí“. Pro malého školáka je to zpráva, že tužka je nešikovná, polštář tlačí – ne on. A taky je to trochu legrace, takže můžeme zasáhnout i častěji, aniž má dítě pocit, že je nešika.

Velkou pomůckou mohou být speciální plošky, které najdete na pastelkách, tužkách či perech od značky Stabilo. Ty automaticky a intuitivně navedou malé dětské prsty ke správnému držení, jsou ve variantě jak pro praváky, tak pro leváky. 

Nohama pevně na zemi

Pamatujete na svoje vlastní školní začátky, kdy učitelé přísně kontrolovali sezení v lavici? Správný úchop jde totiž ruku v ruce se správným sedem. Poloha těla, ve které školáci tráví podstatnou část školního dne, by měla být sice pohodlná, ale také by měla být dodržována základní pravidla:

mít nohy celými chodidly na zemi

paty kolmo pod koleny

držet rovná záda, mírně nakloněná dopředu nad stůl 

ruce na lavici/stolu

Nesprávný sed je totiž neřád a dokáže malému školákovi při psaní pěkně znepříjemnit život. Když totiž není tělo ve správné poloze, ruka se nedokáže náležitě uvolnit. Sezení bez opory nohou nebo kotníkům obtočeným kolem židle by se proto měly děti důsledně vyvarovat. Jen tak se totiž spolehlivě vyhnou křečím, zatuhlosti nebo bolestem v ruce. Dalším problémem je u správného sedu polehávání na lavici a opírání hlavy. I když by se mohlo zdát, že si malý pisálek potřebuje jen trochu odpočinout, jediné, čeho docílí, je ztráta koncentrace.   

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články