Krásná Hana Vítová. Neunesla smrt své dcery a spáchala sebevraždu

Byla krásná, ale život se s ní nemazlil
Zdroj: zdroj:pinterest.com
Byla to krásná ženaByla dcerou velkých umělcůDiváky dostávala svým melancholickým pohledemŽivot se s ní nemazlil+ 1 fotka+ 2 fotky

Jen málo českých hereček se mohlo pyšnit tak originálním a melancholickým vzezřením jako právě Hana Vítová. Melancholie a smutek, bohužel, Vítovou doprovázeli i v reálném životě.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 30. 03. 2018 22:34

Narodila se jako Jana Lašková a vyrůstala v umělecké rodině. Její otec Hanuš Lašek byl sólistou Národního divadla v Praze a vyučoval zpěv na pražské konzervatoři. Matka Hana byla také operní pěvkyní. Nebylo tedy nic neobvyklého, když malá Vítová, dcera dvou velkých operních umělců, nastoupila po základní škole na konzervatoř, kterou nedokončila. O jejím velkém hereckém talentu se dozvěděli Voskovec a Werich a nabídli jí angažmá ve svém Osvobozeném divadle, kde hrála Sirael v jejich divadelní hře o Golemovi. Voskovec s Werichem pro ni také vymysleli pseudonym Hana Vítová, který používala do své smrti.

První láska

Její první velkou láskou se stal právě Voskovec. Nikdy se nevzali a po čase se rozešli v dobrém. Jejím manželem se stal operní zpěvák Jaroslav Pospíšil, kvůli kterému dokonce odešla i z Osvobozeného divadla.

Rozvod a druhý manžel

Velká láska netrvala věčně a brzy se s Pospíšilem rozvedla a vdala se za Bedřicha Rádla. Bydleli v domě, kde mimo jiné bydlela i Rádlova exmanželka. Takovéto manželství nemohlo dlouho fungovat, a tak se rozhodla se opět rozvést. To už byla na světě i dcera Bedřiška.

Stala se služkou

Po rozvodu neměla kam jít, a tak zůstala v domě svého manžela a jeho bývalé manželky. Dělala jim služku. Vařila jim, prala a uklízela. Byla na tom zle. Po válce sice unikla obvinění z kolaborace (na rozdíl od jejích kolegyň jako například Lída Baarová), ale nové role nepřicházely a filmový a divadelní svět na ni zapomněl.

Dcera spáchala sebevraždu

Vítová byla ve špatné situaci. Byla bez práce, bez střechy nad hlavou a bez peněz. Jediné co měla, byla její milovaná Dcera Bedřiška, která spáchala v 18 letech sebevraždu. Její matka ji našla v kaluži krve v koupelně, když si podřezala žíly. Chtěla ji zachránit, ale Bedřiška vyběhla z koupelny a vyskočila z okna.

Vítová se stáhla do ústraní a přestěhovala se na svou chatu do Berouna. Stala se alkoholičkou a živila se jako překladatelka. 3. března 1987 byla nalezena svou přítelkyní, která ji našla mrtvou. Pravděpodobně se upila k smrti.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články