Lidský mozek není až tak nudný, jak se na první pohled zdá. Toto jste o něm možná netušili

Lidský mozek je opravdu úžasný
Zdroj: pixabay

Lidský mozek je centrem veškerého dění. Tento neuvěřitelný orgán vědci dodnes není probádán. Obsahuje asi 78 % vody a připomíná ošklivou nasáklou houbu. Zajímavostí se o něm dá najít mnohem víc. Věděli jste například toto?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 16. 05. 2018 18:32

Je žroutem energie

Tvoří sice jen 2 % hmotnosti, ale spotřebuje kolem 20 % veškeré lidské energie. Je to tedy „stroj“ velice výkonný, ale také energeticky náročný. Nevyspalý mozek žere sám sebe. Při nevyspání ničí neurony a jejich spoje ochranné buňky, které se aktivují při unaveném a nevyspalém mozku. 

Třídění vzpomínek

Nelze si pamatovat všechno. Do mozku nedoputují vždy všechny vzpomínky. Mozek nám je automaticky třídí. Kdybychom si opravdu měli pamatovat naprosto vše, musel by náš mozek být mnohonásobně větší. Do mozku se ukládají jen ty informace, které jsou opravdu důležité. Možná si myslíte, že si pamatujete jen kraviny. Váš mozek ale  tyto „blbosti“ vyhodnotil jako důležitou vzpomínku. 

Muži a ženy

Ženský a mužský mozek se od sebe liší. Muži mají mozky sice větší, ale zato ztratí třikrát víc mozkových buněk než ženy. Inteligence vůbec nesouvisí s velikostí mozku. Je dána tím, jak umíme svůj mozek využívat.

Hmotnost a vývoj

Mozek novorozenců váží asi 300-400 g a roste až třikrát rychleji než mozek ročního dítěte. Mozek dospělého váží 1300-1500 g. Mozek dospělého roste asi do 19 let, občas i déle. Je prokázáno, že dětem, které se učí od narození dva jazyky se tvoří mozek lehce odlišně. V dospělosti mají tito dvojjazyční lidé mnohem hustší šedou kůru mozkovou.

 

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články