Máte doma budoucího prvňáčka? Jak ho připravit, že z něj za pár dní bude školák?

Je to tady, první třída znamená velký zlom.
Zdroj: Pixabay
Snažte se dítěti školu neznechutit.Vstávejte s časovou rezervou, ať nemáte stresy.Nejoblíbenějším předmětem většiny prvňáčků je tělocvik.Škola nesmí být nuda.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ten čas ale letí, říkáte si určitě, když pomyslíte na to, že vaše malé zlatíčko začne už za dva týdny chodit do školy. Jistě vás také přepadají myšlenky na to, jestli to zvládne? Jak se mu tam bude líbit nebo co ho bude nejvíce bavit. Pojďte se s námi připravit na to, jak školáka inspirovat, motivovat a dodat mu odvahu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 08. 2018 18:39

Rozhodně nepanikařte

Fyzickou i duševní zralost pro vstup dítěte do první třídy kontroluje dětský lékař a učitelé při zápisu. Nedosahuje-li dítě dostatečné zralosti, je mu doporučen odklad. Ponechat dítě ještě jeden rok ve školce proto, aby si „prodloužilo dětství“, však žádný užitek nepřináší. Zanechte tedy obav a důvěřujte odborníkům.

Těšte se spolu s dětmi

Malé děti se do školy přirozeně těší. Těšte se s nimi a rozhodně je školou nestrašte. Včas si společně s nimi připravte vše potřebné – aktovku, pouzdro, přezůvky. Přizpůsobte také dětský pokoj novým nárokům. Dítě by mělo mít psací stůl vhodné velikosti. Taktéž židlička musí výškou odpovídat malému školáčkovi. Školní pomůcky a učebnice uložte na místo vyhrazené jen jim, snáze v nich tak udržíte pořádek.

Dopřejte si časovou rezervu

První den a vlastně i každý následující vstaňte do školy s dostatečným předstihem, ať se můžete vy i dítě v klidu nasnídat, připravit a nemusíte hned ráno spěchat, nervovat se a zvyšovat na dítě hlas.

Vyprávějte jim

Předškoláci se celé prázdniny vyptávají, jak to ve škole chodí. Vysvětlete jim, že se tam dozvědí spoustu nových věcí, seznámí se s mnoha dalšími dětmi a budou jezdit na výlety. Připravte je ale také na to, že budou mít určité povinnosti, že ve škole panuje jistý řád, který musí dodržovat.  A především jim dejte najevo, že jste na ně hrdí, že už jsou tak velcí a půjdou do první třídy.

Nešetřete chválou

Malé děti se neučí proto, aby jednou šly na vysokou, ale proto, aby měla paní učitelka, maminka nebo tatínek radost. Podpořte je tedy. Chvalte za každý úspěch a z neúspěchu nedělejte zbytečně drama. Pokud vaše dítě očividně není studijní typ, povzbuďte ho, protože se určitě samo srovnává s ostatními a rozdíl si uvědomuje. 

Věnujte se studiu společně

Připravte se na to, že prvňáčkovi se doma prostě musíte věnovat. Některé školy dávají domácí úlohy, jiné ne, ale i tak je domácí příprava nepostradatelná. Rodič by měl každý den společně s dítětem projít rozvrh na den následující, připravit aktovku a případně napsat úkoly. Mnoho rodičů vede děti k tomu, aby si úkoly napsaly ihned, jak se vrátí ze školy. Pak teprve si mohou jít hrát. Záleží ale na dítěti, některé lépe fungují večer. Je-li to tedy alespoň trochu možné, pokuste se dítěti časově přizpůsobit.

Buďte v klidu

Pamatujte si, že křikem nic nevyřešíte. Samozřejmě chápeme, že je těžké zachovat chladnou hlavu, když už půl hodiny píšete tu samou větu a nebo počítáte jeden příklad. Musíte se ale ovládnout. Raději si vy i dítě dejte deset minut pauzu na vychladnutí a pak v práci zase pokračujte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články