Máte doma hypochondra? Rady odborníků, jak vyjít s věčně nemocným

zdraví, muž
Zdroj: pixabay.com

I když jim nic není a jsou zdraví jako řípy, oni jediní vědí, že tomu tak není. Hypochondrii oficiálně uznává i Mezinárodní klasifikace nemocí. Ten, kdo hypochondra doma má, moc dobře ví, že žít s takovýmto člověkem je velice složité.

Jana Jánská
Jana Jánská 19. 06. 2018 10:29

Hypochondrie jako nemoc?

Dnes už umírání na rýmičku je opravdu bráno jako nemoc. Trpí jí asi 10 % lidí v ČR. Zveličování bolístek a bebíček ovšem není jediným problémem. Hypochondři se také neustále sledují a každou změnu na svém těle nebo výkyv považují za smrtelnou a vážnou chorobu. Takový člověk žije v přesvědčení, že je těžce nemocen a lékaři mu tají strašnou pravdu. Opravdu trpí. Žije v hrůze a nezřídka se u něj projevují i skutečné příznaky. Psychika totiž dělá opravdu divy.

Co hypochondry trápí?

Nejčastěji se zaměřují na srdce. Podezřele časté bušení přisuzují začínajícímu infarktu. Když je z nějakého důvodu bolí břicho, často to přisuzují rakovině střev. V kurzu je u nich i mozek. Když je například rozbolí hlava, často si myslí a jsou opravdu přesvědčeni, že jim v hlavě bují nádor. Když se jim jejich přehnané smýšlení snažíte rozmluvit, označí vás za necitu, který neumí souznit s nemocným člověkem. Podle zjištění odborníků se do domnělé nemoci uchylují lidé, kteří si jako děti tímto způsobem získali pozornost a lásku okolí.

Jak s nimi vyjít?

Je to těžké, ale jde to:

  • Nezlehčujte hypochondrovy potíže. Nemáte před sebou simulanta, ale člověka, který je o své nemoci opravdu  přesvědčen. Zlehčováním dosáhnete pouze toho, že si vás zařadí mezi ty, kdo mu vůbec nerozumí.
  • Nerozebírejte s ním jeho stesky. Svou pozorností byste ho jen utvrdili v tom, že hypochondrie jako metoda získání pozornosti se opravdu vyplácí.
  • Pochvalte ho za chvíle, kdy se mimořádně nezaobírá nádorem na mozku způsobujícím jeho pravidelné bolesti hlavy.
  • Pokud ale porucha dostoupila do té míry, že pacienta omezuje v jeho aktivitách (například mu nedovolí pracovat), snažte se ho dostat k psychologovi nebo psychiatrovi.  Pak už se nejspíš jedná o hypochondrický blud, jenž bývá součástí jiné psychiatrické diagnózy.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články