Máte za sebou další probdělou noc? Může za to těchto 5 zlozvyků, které ničí váš spánek!

Mobil do ložnice nepatří. Zakažte si prohlížení Facebooku a vyřizování pracovních e-mailů!
Zdroj: Pixabay.com
Nevhodná postel a matrace. Postel by měla být dostatečně dlouhá, počítá se výška postavy plus dvacet centimetrů. Matrace by neměla být starší šesti let. Při její výměně sáhněte raději po takzvané zdravotní variantě.Pravidelnost jde ruku v ruce s kvalitou spánku. Nastavte si tedy pevný režim usínání, který budete dodržovat. Sem patří například uléhání v pravidelnou hodinu. Jídlo a pití konzumujte nejpozději dvě hodiny před tím, než si jdete lehnout. Večeře by měla být lehká, vyhýbejte se kávě a alkoholu. Do postele nepatří notebook, a tedy ani vyřizování mailů a jiných restů. V ideálním případě do ložnice nepatří žádná elektronika, "povolena" je pouze klasická kniha. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Znáte ten beznadějný pocit, kdy se snažíte celou noc zoufale usnout a místo toho koukáte do zdi, počítáte ovečky a spánek stále nepřichází? Ráno se mnohdy cítíte jak po mejdanu století. Pokud už máte dost věčné únavy, kruhů pod očima a nezdravě vypadající pleti, tak si odpusťte těchto 5 zlozvyků a budete spát jedna báseň.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 02. 07. 2018 08:51

1. Pohodlná a kvalitní postel

Protože postel a matrace jsou základ. Preferujete tvrdou, nebo měkkou matraci? Na správném výběru záleží, protože jen s kvalitní a pořízenou na míru vašim potřebám si vaše tělo opravdu odpočine. Neméně důležité je udržovat postel i celou ložnici v čistotě.

 

2. Nepravidelný režim

Pravidelnost jde ruku v ruce s kvalitou spánku. Snažte se tedy chodit spát a vstávat ve stejnou hodinu, vaše tělo si po čase zvykne na pravidelný režim a vy budete spát jak miminko.

 

3. Vydatná večeře a plný žaludek

Samozřejmě vám neradíme, abyste nejedli večer vůbec. Pokud půjdete spát hladoví, vaše tělo si během spánku bude brát ze zásob a ráno se probudíte pěkně unavení. Na druhou stranu pokud jste zvyklí si po celém dni k večeři pořádně dopřávat, půjdete spát s plným žaludkem. Nemůžete se divit, že se cítíte jak had, který spolkl antilopu a teď se chce na několik dní někam odplazit a trávit. Ideální řešení je jíst více přes den a večer si dát menší porci něčeho lehčího a 2 hodiny před spaním už nejíst vůbec!

4. Odložte telefony

Mobil ani počítač do ložnice nepatří a už vůbec ne, pokud se snažíte usnout. Pro spánek je potřeba klid a čistá hlava. Zakažte si tedy projíždění Facebooku a vyřizování pracovních e-mailů. To vydrží do zítra.

 

5. Ideální teplota

A nakonec ideální klima. Ve vaší ložnici by nemělo být příliš teplo, jinak se budete zbytečně potit a ráno se cítit dehydratovaní. Pro kvalitní spánek je ideální čerstvý vzduch a lehký chlad kolem 17 °C. Lepší je navléknout si teplé ponožky a zavrtat se do peřin než se ráno probudit s bolavou hlavou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články