Můj partner na mně visí. Rozčiluje mě to. Co s tím?

Můj partner na mně visí. Rozčiluje mě to. Co s tím?

Příběh s touto vztahovou patálií mám z první ruky. Osoba mně blízká se zamilovala do muže a on do ní. Bláznivě. Trávili spolu každičkou chvilku, nešetřili romantickými gesty, snad i ty básničky si psali. Jenže znenadání se něco začalo kazit. Ona začala přicházet s tím, že jí začíná rozčilovat přehnaný zájem protějšku. Že je na ní doslova „nalepený“…

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 09. 2017 09:52

Nadměrná přilnavost dosáhla takového bodu, že celý vztah rozbila. Ale mohl za to on? Pokud jste něčím podobným prošli i vy, máme pro vás špatnou zprávu – je to vaše chyba.

Bojíme se ublížení

Vztahy jsou jako porcelán – vyžadují speciální péči a každý nejistý krok může tu křehkou strukturu poničit. A naopak.

Jakmile se dostaneme do bodu, kdy se půda pod vztahem zachvěje, důsledky neminou ani naši duši. Láska může přinášet životadárnou sílu. Ale i ubližovat.

„Když vztah nabere na intimitě, stane se křehčí a může lidi snadno zranit,“ řekl Jesse Kahn, licencovaný klinický sociální pracovník, ředitel a supervizor organizace The Gender & Sexuality Therapy Collective v New Yorku.

Proč tedy odcházíme ze vztahů, v nichž nás partneři opečovávají jako princezny?

Jedním z důvodů je strach. Náš strach. Strach z ublížení. Odmítáme partnera preventivně, aby to nemohl být on, kdo zraní.

„Ve skutečnosti mohou někteří lidé naleznout bezpečí v odmítnutí, protože je to pro ně více normální,“ dodal Kahn v rozhovoru pro Refinery29.

To jsi tak zoufalý?

To ale není jediný důvod, proč bereme v takových situacích do zaječích. Někdy nás prostě jen odpuzuje to, že náš partner vypadá „zoufale“. Že nedokáže fungovat jako jednotka. A svým způsobem na nás parazituje.

Nezávislé jedince vnímáme coby mentálně vyzrálé. Ti, co si nedokážou poradit sami, nepředstavují rovnocennou partii. A to, že do vztahu investují obě strany obdobnou měrou, je základním předpokladem spokojeného soužití.

Proč současný vztah nepřináší klid vám? Podle Kahna to můžete jednoduše zjistit ohlédnutím se do minulosti.

Jak vypadaly vaše intimní vztahy? A jak jste v nich reagovali?

„Přemýšlejte o tom, jaké příklady intimity a lásky byly přítomné ve vašich minulých vztazích a rodinném životě,“ konstatoval odborník.

Každopádně vám nezbyde nic než vzít otěže do vlastních rukou. Protože pokud vás nebývalá přítulnost vašeho partnera dráždí, pak zřejmě kvůli dřívější špatné zkušenosti vás samotných.

Zdroj: Refinery29

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články