Myslíte si, že jste ten nejlepší rodič na světě? Těchto 5 chyb možná při výchově děláte a ani o tom nevíte!

Každý rodič svoje dítě miluje a udělal by pro něj cokoliv na světě. Jenže velmi často se při výchově dopouští fatálních chyb, kterými svému dítěti ubližuje.
Zdroj: Instagram
Každý rodič svoje dítě miluje a udělal by pro něj cokoliv na světě. Jenže velmi často se při výchově dopouští fatálních chyb, kterými svému dítěti ubližuje.Každý rodič svoje dítě miluje a udělal by pro něj cokoliv na světě. Jenže velmi často se při výchově dopouští fatálních chyb, kterými svému dítěti ubližuje.Každý rodič svoje dítě miluje a udělal by pro něj cokoliv na světě. Jenže velmi často se při výchově dopouští fatálních chyb, kterými svému dítěti ubližuje.Každý rodič svoje dítě miluje a udělal by pro něj cokoliv na světě. Jenže velmi často se při výchově dopouští fatálních chyb, kterými svému dítěti ubližuje.+ 1 fotka

Každý rodič svoje dítě miluje a udělal by pro něj cokoliv na světě. Jenže velmi často se při výchově dopouští fatálních chyb, kterými svému dítěti ubližuje. Ať už jde o nadměrně ochranitelský přístup, nedostatek času či zákazy.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 28. 03. 2018 20:09

Když má dítě pět nebo dvanáct let, rodiče jsou v jeho životě těmi nejdůležitějšími osobami a výrazně ovlivňují jeho vývoj. Bohužel se ale dopouštějí chyb, kterými svému dítěti spíše škodí. Jaké jsou nejčastější chyby ve výchově a co by rodiče měli změnit?

Nedostatek času

Někteří rodiče na svoje děti nemají čas. Je ale velmi důležité se jim dostatečně věnovat. Mluvit s ním, naslouchat mu a trávit společný čas je pro dítě velmi důležité. Pokud tomu tak není, dítě strádá a v budoucnu se to na něm může podepsat.

Nadměrně ochranitelský přístup

Je samozřejmé, že mají rodiče o svoje děti strach. Jenže někteří to doslova přehánějí a nenechají dítě volně dýchat. Milují ho tak úzkostlivě a spoustu věcí raději dělají za něj. Přitom dítě se musí připravit i na to, že může někdy selhat a věci se mu nemusí podařit tak, jak si přeje.

Ukvapené zákazy

Někteří rodiče rádi přikazují a zakazují. Někdy je to potřeba, ale ne každý den a ve všem. Měli by se také zajímat o názory svého potomka a dítě tak naučit, aby se rozhodovalo samo. Může se pak stát, že bude v budoucnu téměř nesamostatné.

Rodič nepřizná svoji chybu

Spousta rodičů neumí přiznat svoji chybu. Bojí se, že by se tím shodili a jejich dítě je tak potom nebralo vážně. Jenže chybovat může každý. Jak rodič, tak i jeho dítě. Pokud rodič svůj omyl přizná, může to vzájemný vztah jen upevnit a dítě si ho bude více vážit.

Přiliš mnoho koníčků

Je potřeba, aby děti měli koníčky a po škole se na něco těšili. Ale čeho je moc, toho je příliš. Rodič by měl nechat na dítěti, aby si vybralo, co ho baví a co by chtěl volné odpoledne dělat. Někteří rodiče vymyslí dítěti aktivity od pondělí do pátku a jejich potomek pak může být nešťastný a začít je nenávidět.

 

 





 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články