Mýty a fakta o hypnóze. Ne vše, co se říká, musí být pravdou

hypnóza, žena
Zdroj: pixabay

Hypnózu začal zkoumat už slavný lékař, psycholog a neurolog Sigmund Freud. Od té doby tuto tajemnou disciplínu více přiblížil obyčejným lidem. Hypnóza totiž dokáže i léčit. Přemýšlíte nad hypnotickou léčbou, ale máte strach? Nemějte. Toto vás možná uklidní.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 06. 2018 14:33

Hypnotický stav pro člověka není přirozený

Je tomu právě naopak, a proto občas může vést k pocitům, že člověk v hypnóze ani nebyl. Profesionální hypnoterapeut však dokáže klientovi poskytnout hned několik důkazů, které zaženou všechny jeho pochybnosti. V průběhu terapie totiž testuje míru hypnotického stavu klienta a on si to přirozeně pamatuje. Nejčastějším důkazem je tzv. časová amnézie, když má klient po hodinové hypnóze subjektivní pocit, že uběhla výrazně kratší doba.

Hrozí, že se v průběhu hypnózy vzbudím?

Během hypnózy člověk nespí a ani není v bezvědomí, takže se vlastně ani nemá z čeho vzbudit. Člověk se tak může sám kdykoliv dobrovolně probrat.

Ztratím nad sebou kontrolu a budu jen loutkou hypnotizéra

Toto je velice populární ve filmech. Hypnotizér svou oběť zhypnotizuje a ta potom plní veškerá jeho přání, aniž by o tom sama mohla rozhodovat. Tak to ve skutečnosti ovšem není. Člověk není v bezvědomí, neztrácí kontrolu nad svými schopnostmi a sebou samým a ani po hypnóze nedělá věci, které by jinak nebyl ochotný udělat.

Z hypnózy se můžu i zbláznit

Není to pravda. Tak jako nemůže člověku ublížit přirozený spánek či bdění, tak nemůže ublížit ani hypnotický stav. Stejně ale není hypnóza doporučována pro lidi trpící schizofrenií a jinými psychózami.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články