Náměsíčnost. Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Náměsíčnost vypadá legračně, ale až taková sranda to není
Zdroj: zdroj: pixabay
Náměsíčný člověk o sobě nevíČasto se přemisťujeNebo rovná věciKdyž ale začne utíkat, je hned věc vážnější+ 1 fotka+ 2 fotky

Náměsíčné bývají především děti, ale tento velice zajímavý stav se děje i dospělým. Náměsíčnost není nemoc, ale porucha spánku, která by se v extrémech opravdu měla řešit. Kdy tedy vyhledat a kdy nevyhledat odborníka?

Redaktor
Redaktor 20. 03. 2018 15:29

Poruchy spánku u dětí

Spousta rodičů si stěžuje, že jejich děti špatně spí. Problémy mohou být různé. Ať už jde o noční děsy, přes hororové sny až po náměsíčnost. Právě náměsíčnosti se odborně říká somnambulismus. Je to vlastně neúplné probuzení, kdy je tělo vzhůru, ale mozek spí. Nejčastěji se tak děje v REM fázi spánku, kdy je spánek nejtvrdší. Druhý den po probuzení si dotyčný své noční dobrodrůžo nepamatuje. Nejslavnější, a také nejbizarnější, případ náměsíčnosti se udál v USA. Náměsíčná žena sedla uprostřed noci do auta a jela spící do práce. Během jízdy stihla dokonce napsat a odeslat několik SMS zpráv.

Nikdy náměsíčníka neprobouzejte

Náměsíčný člověk spí, a to, co dělá, si rozhodně neuvědomuje. Tím, že ho probudíte, ho dostanete do velkého šoku a může být dokonce i agresivní. Je vždy lepší chodícího spáče odvést zpět do postele.

Je to nebezpečné?

Chození po bytě a otevírání dveří a skříní až takové riziko není. Nicméně by se nemělo podceňovat. Člověk totiž vykonává nekontrolované pohyby a činnosti a hrozí mu tím úraz. Horší situace nastává, když spící utíká z domu, nebo leze po střechách. To už je totiž opravdu malér. V tomto případě je návštěva odborníka nutnost.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články