Nejoblíbenější psí plemena. Jaké psy si Češi nejvíce pořizují?

Jaká plemena psů v naší zemi nejvíce vedou?
Zdroj: zdroj: pixabay
Německý ovčák příčku oblíbenosti jednoznačně vyhrálV těsné blízkosti mu jsou jezevčíci. Oblíbení jsou především u myslivcůNebojácní ,,Yokšíráci" obsazují třetí místoČivava patří mezi jedno z nejstarších plemen na světě+ 2 fotky+ 3 fotky

Češi jsou pověstní milovníci psů. To, jaká plemena si Češi nejvíce pořizují, vychází z průzkumu a z údajů plemenné knihy Českomoravské kynologické unie, která eviduje počet narozených štěňat každé chovné stanice. Podle počtu a prodeje si tedy můžeme ukázat, která plemena jasně vedou.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 22. 03. 2018 11:06

1. Německý ovčák

Jasný vítěz celého žebříčku a průzkumu. Toto plemeno je v Čechách oblíbeno už dlouhou dobu a když byl v televizi poprvé uveden seriál Komisař Rex, stali se "ovčouni" nedostatkovým zbožím. Pes je to nádherný a především učenlivý a všestranný. Lehce se vycvičí a je to rodinný typ.

2. Jezevčík

Oblíbenost jezevčíka je vlastně docela paradox, protože podle jiné studie, která se zabývala ostrostí a agresivitou různých psů vyšel jezevčík jako vítěz. To ale jeho oblíbenosti nijak neublížilo. Chová se ve třech velikostech a ve třech typech srsti. Drsnosrstý, krátkosrstý a dlouhosrstý. Jezevčík je milý pejsek a jedinečný norník. S přibývajícím věkem ale mívá veké problémy se svou dlouhou páteří.

3. Yokšírský teriér

Teriéři jsou samostatnou kapitolou. Říká se, že čím menší teriér, tím větší vztekloun. Yokšíráci milují svou rodinu a zuby nehty ji také brání. Jsou velice uštěkaní, ale věrní kamarádi. Velkým plusem je to, že se tento psík hodí k alergikům díky své jedinečné srsti, a k tomu vůbec nelíná. Yokšíři mají velice zajímavou minulost. Původně to byli psi horníků, kde ve štolách lovili myši.

4. Čivava

Další zakrslé plemeno, které pochází až z Mexika. Spolu s Akita Inu a faraonským chrtem jde o nejstarší plemeno psa na světě. V dobách Mayů, jenž tyto psy chovali, měla čivava důležitou roli. Doprovázela prý duše zemřelých na onen svět.

5. Labradorský retrívr

Kamarádskost labradorů ani nemusíme dlouho představovat. Je to pes do nepohody, který se skvěle cvičí, je velice inteligentní a miluje vodu. Uplatnění pro něj mají jak myslivci a policisté při hledání výbušnin a drog, tak postižení lidé, kterým slouží jako asistent.

6. Bernský salašnický pes

Majestátní pes a velký "méďa" na hraní. Je původem ze Švýcarska, kde pomáhal pást svým pánům ovce. Je nenáročný a může být celoročně venku. Jedinou nevýhodou je jeho dlouhá srst, která se ráda cuchá.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články