Nejpodivnější fobie na světě. Víte, že se lidé mohou bát například tchyně, zrcadel nebo vaření?

Čeho všeho se lidi mohou bát? Neuvěříte
Zdroj: zdroj: pixabay

Každý dnes může říci, že trpí nějakou fobií. Nejčastější fobií je například strach z pavouků, výšek či z uzavřených a tísnivých prostor. Toho, čeho se může člověk bát, je opravdu pestrá škála. A někdy jsou to velice pozoruhodné věci.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 04. 2018 17:41

Co je to fobie?

Je to úzkostný stav a naproto bezdůvodný strach z lidí, věcí nebo situací. Tento stav narušuje běžný život člověka, který touto fobií trpí. U fobie jsou typické příznaky jako bušení srdce, pocit na omdlení a pocit ohrožení.

Agyrofobie – strach z přecházení silnic

Lidé s touto poruchou mají život těžký. Vyhýbají se křižovatkám a celkově dopravnímu provozu. Přes přechod přejít nedokážou.

Eisoptrofobie - strach ze zrcadel

Takto postižení mají panickou hrůzu se na sebe podívat nejenom do zrcadla, ale do jakéhokoliv předmětu, který odráží jejich obličej. Bojí se totiž světa, který se má nacházet za zrcadlem. I když racionálně vědí, že tento svět neexistuje, obavy v nich jsou zakořeněné velice pevně.

Demonofobie – strach ze zlých a nadpřirozených bytostí

Tito lidé věří v čerty a bubáky a reálně se jich opravdu bojí. Tito lidé kvůli své fobii například nevkročí do lesa nebo do tmavé místnosti. Nemohou jít ani do kina či divadla, protože tyto místnosti nemají okna, a když se vypnou světla, padne na lidi tma. Doma mají sbírku česneku, kolíků a křížů, kdyby se o ně náhodou chtěl nějaký démon ucházet.

Mageirocofobie – strach z vaření a z nezdravého jídla

Tito lidé se bojí jíst ve fastfoodech. Z nezdravé stravy mají opravdu hrůzu. Bojí se i vařit, protože by něco připálili. Necítí se ani dobře ve společnosti, kde se o vaření mluví.

Pantherafobie – strach z tchyně

Touto fobií jistě trpí většina ženatých mužů. Ale teď vážně – v USA dokonce existují i specializované kurzy, které pomáhají se obav z vlastní tchyně zbavit. Zdá se, že americké tchyně jsou opravdu nesnesitelné.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články