Nejslavnější městské legendy, kterými nás strašili naši drazí rodičové – žiletky v tobogánu, jehly v autobuse, nebo škvoři v uchu

A jaké legendy znáte vy
Zdroj: pixabay
A jaké legendy znáte vyZtracená holčička v obchodním domězáhadný stopařnebo žiletky v tobogánu, jsou klasikou městských legend. Slyšel je zřejmě každý+ 1 fotka

Existuje snad někdo, kdo by tyto profláklé historky neznal? Kdo se jako dítě nebál se v autobuse opřít o sedadlo, aby se náhodou nepíchl o infikovanou jehlu, nebo sjet v plavečáku tobogán, ve kterém jsou nastražené žiletky? Těmto mýtům a pověstím se říká městské legendy. Vyšly také knižně. Kniha se jmenuje Černá sanitka a je to sbírka těchto legend. Pojďme se podívat na ty nejznámější z nich.

Redaktor
Redaktor 30. 05. 2018 10:27

Znaky městských legend

Většinou se tyto příběhy nestaly člověku, který je vypráví, ale například kamarádce jeho tety, kamarádčině kamarádce, kolegyni v práci atd. To jsou hlavní znaky městských legend.

Švor v uchu

Pozor na spaní ve stanech, kde se škvoři vyskytují. Může ti vlézt do ucha a propíchnout bubínek.

Je to ale nesmysl. Tato pověst je opravdu slavná a velice zažitá, ale nezakládá se na pravdě. Škvor vám do ucha opravdu nikdy nepoleze a rozhodně se o váš bubínek nebude zajímat.

Podivný stopař

„Pamatuji si, jak moje maminka přišla před několika lety z práce a s očima navrch hlavy nám vyprávěla, co se stalo kamarádce její kolegyně. Prý nakupovala v Blatné na náměstí, pak šla s nákupem ke svému zaparkovanému autu a u něj přešlapoval nějaký chlápek s kufříkem. Že prý mu ujel autobus do Strakonic a jestli by ho nesvezla. Bylo jí hloupé odmítnout, tak ho naložila. Chlápek si sedl vedle ní, ale po několika kilometrech si začal stěžovat, že je mu špatně a jestli by si nemohl přesednout na zadní sedadlo. Zastavila, ale přišlo jí to divné a když si muž přesedal, zpanikařila a ujela mu. Doma otevřeli s manželem kufřík, který po chlápkovi zůstal na zadním sedadle. Byly v něm kožené rukavice a škrticí struna.“

Historka o tajemném stopaři je slavnou fámou, která mezi lidmi koluje už několik desítek let. V ČR se vyskytuje už 26 let a je známá ve 26 verzích.

Unesená holčička v IKEA

„Nedávno mi kamarádka na Facebooku přeposílala upozornění, že se v obchodním domě IKEA kradou děti. Prý byla její kamarádka osobně přítomna tomu, jak se tam ztratila pětiletá holčička, zablokovaly se všechny východy a následně ji našli zfetovanou na záchodcích. Prý měla ostříhané vlasy na kluka a klučičí oblečení. Byla to už asi pátá výzva tohoto druhu, tak jsem jí odepsala, že kdyby to byla pravda, ztrácely by se tam děti jako na běžícím pásu. Byla regulérně uražená, že jí nevěřím a pořád se zapřísahala, že to má z důvěryhodného zdroje.“

Tato historka se poprvé objevila v USA v 70. letech. Že jde o smyšlenost ukazuje mnoho faktů. Uprostřed obchodního domu vzpouzející se dítě v tichosti nikdo neunese a na ostříhání a převlečení je potřeba také trochu času. Kdyby se tato událost opravdu stala, rozhodně by neušla pozornosti médií.

Žiletky v tobogánu

Podle této městské legendy jsou na klouzačkách na koupalištích a v aquaparcích instalovány žiletky. Lidé, kteří se rozhodnou této nevinné zábavy zúčastnit a sklouznou se, se o žiletky pořežou. V některé z verzí instalují žiletky na tobogany Romové, v jiné Rusové, nebo pachatel není specifikován. Nebezpečné žiletky mají být údajně nejčastěji instalovány na plaveckém stadionu v Praze-Podolí, v Kladně nebo v Liberci, ale čas od času se objeví kdekoli v republice.

Tato historka koluje po célém světě. Její šiřiči již nedokáží odpovědět, jak a kam do tobogánu jsou žiletky umístěny, aby je nespláchla voda. A opět zůstává záhadou, jak by bylo možné podobnou příhodu utajit před zájmem médií.

Jehly v MHD

Slavná historka, která se objeví ještě dnes. Narkomani prý do sedadel v autobusech a v tramvajích zabodávají infikované jehly s HIV nebo se žloutenkou a když se opřete a píchnete se o jehlu, hrozí vám nakažení.

Jestli jste ze strachu před nákazou přestali jezdit autobusem, můžete si zase hezky oddychnout. Historka o infikovaných injekčních stříkačkách koluje už od osmdesátých let a prošla mnoha zeměmi světa. Na konci devadesátých let se začala šířit po internetu a zaznamenala opět velký boom. I dnes se občas vynoří. Realita je však taková, že jde o holý nesmysl. V České republice ani jinde na světě nebyl zaznamenán ani jeden případ.

 

 

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články