Není stres jako stres: Jak rozpoznat ten zdraví prospěšný od škodlivého?

Pokud zažíváte každodenní stres, škodí to imunitnímu systému.
Zdroj: Profimedia
Pokud zažíváte každodenní stres, škodí to imunitnímu systému.Někdy už nevíte kudy kam.Dlouhodobý stres může způsobit závažná onemocnění.Stres, napětí, panika - těchto pocitů se snažte vyvarovat.+ 2 fotky+ 3 fotky

Že si neumíte představit pozitivní stres? Kladli jste si někdy otázku, jak vlastně stres vzniká? Jak poznat, že se jedná o ten špatný stres a je potřeba se ho zbavit?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 12. 2018 08:36

Pozitivní stres

Když v náručí poprvé držíte své čerstvě narozené dítě nebo jste právě vyhráli v loterii, prožíváte to, čemu se říká pozitivní stres. Přesto, že to jako stres nevypadá. Takovýto druh stresu doprovází vzrušující události našeho života. 

Stane se tomu tak, když si třeba svištíte po černé sjezdovce dolů a jste si jisti sami sebou, vaše nejlepší kamarádka se vrátí z dlouhého pobytu v zahraničí nebo třeba závodíte se svým dítětem v běhu.

Dávkování těchto pozitivních „stresujících“ událostí je neomezené a vždy zdraví prospěšné. Alespoň v malé míře by v našich životech neměly chybět. Postačí i drobné radosti všedního dne. Díky takovýmto prožitkům totiž prožíváme život jako hodnotný a smysluplný. Bez nich by byl jaksi málo opravdový a spíše černobílý. 

Ovšem i jiné situace, které jsou pro nás zvládnutelnou výzvou, mají kladné účinky. Třeba vypracovat prezentaci pro nového zákazníka, ušít skvěle padnoucí šaty, napsat knihu nebo připravit narozeninovou oslavu. Ve správné míře dokážou náš život obohatit a vnést do něj příjemnou svěžest. Jejich úspěšné zvládnutí nám přináší radost a podpoří důvěru v sebe sama.

Negativní stres

To, s čím se ale každý den potýkáme a s čím si často nevíme rady, je stres negativní. Nebo lépe řečeno s negativními důsledky. Každodenní obavy a úzkosti typu, jak věci přes den dopadnou a jestli se vydaří dle našeho očekávání, prožívání vzteku a frustrace, když se události nevyvíjejí podle našeho plánu - to je skutečný stres.

Ten prožíváte kupříkladu, když vás čeká důležité obchodní jednání, ale vy jste uvízli v zácpě a zapomněli doma důležité dokumenty, právě jste se strašlivě pohádali se svým partnerem, máte vážné obavy o své zdraví.

Jsou to situace, kdy nemůžeme a nevíme, co udělat, aby se běh věcí změnil. Z hlediska následků je někdy méně škodlivý jednorázový stres a jedna výrazněji nepříjemná událost za delší čas než déle trvající každodenní starosti. Byť by i nebyly moc velké, můžou mít vážnější dopad jak na naše psychické, tak fyzické zdraví. Jsou to ty malé kapičky, jež způsobí, že se náš „pohár“ vnitřní odolnosti jednou naplní a přeteče. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články