Nepodceňujte placebo efekt. Dokáže vás vyléčit i ze závažné nemoci

Místo prášků zvolte raději bonbon.
Placebo je látka, která je indisponovanému pacientovi podána jako lék. Nemá však stejnou účinnost.Psychika ovlivňuje celkový stav člověka už od pradávna, proto když věříme v brzké uzdravení, skutečně se tak mnohdy stane.Výraz placebo pochází z latiny. Placere znamená „líbit se.“Neberte léky!+ 1 fotka+ 2 fotky

Placebo je látka, která je indisponovanému pacientovi podána jako lék. Nemá však stejnou účinnost. Má ale takový vliv na psychiku, že se člověk téměř zázrakem uzdraví. Rčení „Víra tvá tě vyléčí“ v tomto případě platí dvojnásobně.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 02. 2018 00:25

Psychika ovlivňuje celkový stav člověka už od pradávna, proto když věříme v brzké uzdravení, skutečně se tak mnohdy stane. Pomoci nám může i placebo. Jako příklad si uveďme člověk trpícího nespavostí.

Zabere mu obvykle jeden celý prášek, který ale způsobuje závislost. Vezme si tedy jen půlku, která mu v žádném případě pomoci nemůže, ale usne po ní. Přesně tak funguje placebo. Zabere na něj až 30% pacientů.

Výraz placebo pochází z latiny. Placere znamená „líbit se.“ V minulosti byly léky založeny jen na tomto efektu, protože například ve středověku mohly sotva obsahovat nějaké účinné látky. Samotná víra nás pak může pomoci vyléčit se i ze závažné nemoci. Nemálo lidí je přesvědčeno, že je třeba z rakoviny dostala právě víra.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články