Neuvěřitelní delfíni. Inteligencí se mohou skoro rovnat s lidmi

Delfíni jsou neuvětřitelně inteligentní
Zdroj: zdroj: pixabay
Delfíni jsou po lidech nejinteligentějšími žijícími savciJe velkou otázkou, jrstli tyto úžasné živočichy i nadále využívat v delfináriíchprotože si uvědomují sami sebe a jsou osobnostmiSpolu se slony a šimpanzi a papoušky jsou jediná zvířata, která se pozná v zrcadle+ 1 fotka+ 2 fotky

Po lidech jsou to jedni z nejinteligentnějších živočichů na planetě. Mají svůj jazyk a dokonce se oslovují jmény. Možná jednou přijde čas, kdy si budou lidé a tito úžasní tvorové rovni. Co všechno se delfín dokáže naučit? Umí přemýšlet? Je možné naučit delfína mluvit lidskou řečí?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 04. 04. 2018 20:45

Na naší planetě pravděpodobně neexistuje živočich, který je tak moc blízko inteligenci člověka, jako jsou právě delfíni. Vědci potvrdili, že tito úžasní tvorové dokáží projevovat emoce, poznají se v zrcadle, jsou si vědomi sami sebe a dokáží se vnímat, mají svojí řeč a dokonce se oslovují jmény. Odborníci se dnes snaží o zákaz cvičení a využívání delfínů v delfíních šou a v delfináriích. Mluví o tom, že by na obranu měli být delfíni uznáni jako nelidské bytosti s vlastními právy.

Pravděpodobně jsou jedinými zvířaty, která dobrovolně páchají sebevraždy

Kromě člověka si žádný jiný živý tvor neuvědomuje existenci sebevraždy. Ovšem vzhledem k tomu, že si delfíni velice dobře uvědomují, kde přesně se nacházejí a prostředí na ně má velký vliv, v zajetí trpí depresemi a páchají sebevraždy.

Delfín se zamiloval do své cvičitelky

Za tímto nešťastným experimentem stála NASA. Mělo jít jen o komunikaci s delfínem. Experiment ale skončil tragicky. Výzkum začal v šedesátých letech a hlavními postavami celého dění se stali delfín Peter a jeho cvičitelka Margaret Howe Lovattová. Neurovědec John Lilly tehdy věřil, že jsou delfíni natolik inteligentní, že dokáží navázat citový vztah s člověkem, a tím se naučí mluvit lidskou řečí. NASA tedy začala Lilliyho myšlenku podporovat a financovat a na jednom karibském ostrově založila výzkumnou laboratoř. Úkolu se zhostila mladá Margaret Lovattová, která měla delfíny učit anglicky. První měsíce nepřinesly žádné úspěchy. Lovattová sice s delfíny strávila celý den ve vodě a velice se jim věnovala, ale na noc odjížděla domů a opouštěla je. Rozhodla se tedy s delfíny doslova žít. Proč nenaplnit přízemí laboratoře a venkovní balkon vodou, aby jí tak mohli být delfíni pořád nablízku. Lovattové byl přidělen mladý delfín jménem Peter, kterého denně učila anglicky. Místo angličtiny na něm ale začala pozorovat dočista něco jiného. Peter k ní začal vnímat velkou sexuální touhu a dle Lovattové, která si vše zapisovala do deníku a natáčela záběry na kameru, byl v její přítomnosti velice vzrušený. Nejdříve to řešila tak, že Petera přemisťovala do nádrže se samicemi. To ale narušovalo výcvik, takže později byla nucena delfína uspokojit sama. Pomocí rukou.

Strůjce celého experimentu John Lilly v něm neviděl žádné pokroky. Propadl LSD a přestal mít o delfíny zájem. Výzkum byl zrušen a delfíni přemístěni jinam. Pro Lovattovou to byla osobní tragédie. „Vztah, kdy jsme byli blízko sebe, se posunul do stavu, kdy jsme si onu blízkost opravdu užívali, bavila nás, chtěli jsme být spolu, scházel mi, když tam nebyl. S Peterem, ani nemůžu říct s delfínem, jsem měla velmi blízký vztah,“ říká.

Delfínu Peterovi se zřejmě zhroutil svět. Odloučení od Lovattové neunesl a spáchal sebevraždu. Delfíni nejsou ryby a dýchají vzduch stejně, jako lidé. Jednoho dne se potopil na dno nádrže a už nevyplaval.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články