Oblíbený hudební žánr na vás práskne víc, než tušíte

Příznivci zpěvačky Norah Jones vynikají empatií.
Zdroj: Digitaltrends.com

„Ukaž mi svou empétrojku a já ti řeknu, kdo jsi.“ Tuto větu možná brzy uslyšíte od svého psychologa. Podle studie publikované na platformě PLOS ONE o nás oblíbené písně prozrazují víc než to, jaký vkus na hudbu máme. Totiž kým jsme.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 01. 2017 12:54

Každý z nás zpracovává informace rozdílně. Podle psychologů z Univerzity v Cambridgi dvojím způsobem – empaticky nebo systematicky.

Lidé, u nichž převažuje první způsob, mají schopnost vcítit se do jiných lidí, jsou společenští a nemají problém s komunikací.

Systematikům komunikace s okolím tak hladce nejde – namísto toho s ním interagují na základě vsugerovaných přestav. Tedy tak, jak si myslí, že by komunikovat měli.

Pro příklad uveďme situaci, kdy kamarád přijde z kadeřnictví s novým účesem. Co byste na něj řekli, kdyby se vám nelíbil? Pokud se řadíte k systematikům, řekli byste mu pravdu bez ohledu na jeho pocity. Pokud k empatikům, kroužili byste kolem pravdy a řekli byste to, co by dle vašeho úsudku příteli udělalo radost.

Tento příklad byl jedním z těch, na které mělo reagovat 4 000 účastníků studie, sezvaných prostřednictvím facebookové aplikace.

Výzkumníci jim nejprve pokládali psychologické otázky, aby zjistili, zda jsou empatici, systematici nebo něco mezi tím. Ptali se jich třeba na to, zda jimi cloumají emoce při sledování filmů. Měli k dispozici čtyři druhy odpovědí – „silně nesouhlasím“, „nesouhlasím“, „souhlasím“ a „silně souhlasím“.

Zároveň po nich chtěli ohodnotit 50 písní z 26 žánrů a podžánrů. To je mělo navést k souvislosti mezi hudebním vkusem a typem osobnosti.

Co tedy znamená, pokud milujete zpěvačku Norah Jones a celkově líné, nenáročné moderní melodie? Umíte porozumět pocitům lidí. Jinak řečeno, řadíte se k empatikům.

S největší pravděpodobností vám při cestě do práce v autě hraje country nebo folk a je vám jedno, zda jde o teskné či veselé skladby, ba dokonce pop či techno.

Pokud se ale můžete nějakému druhu muziky vyhnout, je to punk či heavy metal.

Tu zase„můžou“ systematici. Mají v oblibě energické písně podporující dobrou náladu i písně komplikované, např. ty ze světa klasické hudby.

Nemůžete se ztotožnit ani s jednou skupinou? Zřejmě stojíte rozkročení mezi oběma typy osobnosti a máte rádi hudební všehochuť.

Pro úplnost dodejme, že účastníkům studie bylo nejčastěji kolem 25 let, byť někteří jedinci oslavili šedesátku. Podle expertů ale věk velkou roli nesehrál.

Zdroj: INSIDER

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články