Pátek 13. Proč se tohoto dne tak moc bojíme a kde vznikla pověra o nešťastném dni?

Nosí tento den opravdu smůlu?
Zdroj: zdroj: pixabay
Pátku třináctého se bát nemusíteSmůla vás může potkat kdykolivČerná kočka podle pověry také nosí smůluTento den se stal osudný templářům+ 1 fotka+ 2 fotky

Pověra o nešťastném třináctém pátku je v lidech velice pevně zakořeněna. V tento den se koná například nejméně svateb a lidé jsou tak nějak celkově mnohem opatrnější. Opravdu tento den nosí smůlu, nebo je to jen den jako každý jiný?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 13. 04. 2018 14:52

Historie černého pátku

Když se ohlédneme do historie, spadá na tento den až podivuhodně velké množství všemožné smůly. V roce 1993 vědci zjistili, že existuje statistický růst hospitalizovaných lidí během každého pátku 13. V tento den se prý Eva zakousla do jablka poznání a rozhněvala tak Boha. V pátek 13. zastihla obrovská potopa stavitele babylonské věže. Zvláštní je i samotné číslo 13.

V pátek Ježíš naposledy večeřel se svými apoštoly. Během poslední večeře jich u stolu sedělo 13.

V pátek 13. roku 1307 bylo také zatčeno mnoho templářských rytířů, kteří byli upáleni na hranici.

Číslo 13

Třináctka byla brána jako nešťastné číslo dávno před narozením Ježíše. Říká se, že každý člověk má svou třináctou komnatu. Kvůli pověře nemají některé anglické hotely třinácté patro apod.

Pátek 13.

Ve smolný den se dnes věří stále. Podle všeho je pátek 13. jen dalším obyčejným kalendářním dnem. Své strašidelné pověsti se ale asi už nikdy nezbaví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články