Plánujete početí dítěte? Vědci zjistili, kdy je nejlepší věk na otěhotnění!

Vždy se zaměřte na své potřeby a individuální zdraví.
Zdroj: Pixabay.com

Lámali jste si kolikrát hlavu, kdy je ten nejvhodnější čas na početí dítěte? Vědci spočítali ideální věk, který je nejlepší pro zplození ratolesti, aby z něj co nejvíce profitovala jak matka, tak i dítě.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 27. 11. 2019 07:00

Plození dětí po třicítce je dnes velmi módní. A má mnoho opodstatněných pozitiv. Ženy v tomto věku mají ve většině stabilní vztah, jsou zabezpečené po finanční i kariérní stránce. Mají tak větší jistotu, že svou ratolest přivedou do zabezpečeného prostředí. Ovšem s biologickými hodinami je to po třicítce horší. A těhotenství po pětatřicítce je dokonce považováno za riskantní.

Protistrana

Proti těmto závěrům se staví vědci z Univerzity Jižní Kalifornie. Podle jejich studie vynikají zralé ženy nebývalými mentálními schopnostmi, a proto je povzbuzují k těhotenství. Pro porušení všeobecného dogmatu si vědci pozvali 830 žen po menopauze, na kterých provedli několik testů na vizuální vnímání, plánování, verbální paměť, koncentraci a pozornost. A výsledky studie hrají do karet starším maminkám.

Pozdní věk prospívá

Ženy, kterým bylo více než 24 let, si lépe dokázaly poradit s problémy a prokázaly vyvinutější verbální dovednosti a mentální vnímání (bystrost) než ženy těhotné mezi 15 a 24 lety. A ty, které porodily své poslední dítě po pětatřicítce, měly lepší schopnost poznávání a verbální paměť. Zdá se tedy, že těhotenství v pozdním věku ženám prospívá. Ovšem jsou zde určitá nezanedbatelná rizika.

Hrozby spojené s věkem

S rostoucím věkem hrozí rozvoj těhotenské cukrovky, vysoký krevní tlak, předčasný porod, rozvoj nemocí u dítěte nebo potrat. Záleží na zdravotním stavu ženy. Pokud se těší dobrému zdraví a její těhotenství probíhá bez komplikací, bude odměněna zvýšenou mozkovou aktivitou.

Účinky na mozek

Mohou za to hormony, a to především estrogen a testosteron, díky svým blahodárným účinkům na mozkovou funkci. Během těhotenství zažívá žena doslova explozi těchto dvou hormonů a její mozek tak prožívá znovuzrození.

Poraďte se s gynekologem

Ale ještě než se rozhodnete odložit své plány na potomka do nedohledna, poraďte se o tom s vaším gynekologem. Každá máme jinou stavbu i funkčnost těla a bez schválení odborníka by se vám pozdní těhotenství mohlo vymstít. Zaměřte se na své potřeby a individuální zdraví.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články