Podle vědců existuje spojitost mezi šedivěním a stresem. A ještě jedním faktorem, který neovlivníme

Šedivé vlasy raději netrhejte.
Zdroj: Pixabay.com

Panenky se stáčí k šedivějícím kořínkům. A mysl ke všem výzkumům o spojitosti stresu a šedivění, které jste četli na internetu. Panikaříte při pohledu do zrcadla? Hoďte se do klidu. Protože nejsilnějším původcem šedivění je něco, co my sami nemůžeme ovlivnit.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 04. 2017 09:50

Geny.

Že první šedé vlasy obvykle připisujeme nadměrnému stresu, není náhoda. Bylo vypracováno mnoho studií, které tento můstek potvrzují. Podle studie z roku 2011 stres tahá za nitky DNA. A spolu s tím vytahuje i barvu z našich kadeří.

Speciální bílkoviny

Výzkum z roku 2009 zase obviňuje přirozené stárnutí. S ním slábne produkce speciální ochranné bílkoviny, která vlasům zabraňuje blednutí zevnitř.

Rozhodující povel k šedivění však tělu dává genetika.

„U většiny lidí nejsou šedivé vlasy důsledkem toho, co udělali, ale genetických faktorů, které jsou mimo jejich kontrolu,“ řekla Nina Goad z Britské asociace dermatologů televizi BBC.

Zastáncům této teorie nahrává i fakt, že drtivá většina výzkumů obviňujících stres byla provedena na myších. O vlivu na lidské šedivění tedy lze jen spekulovat.

Obviňujte rodiče

„Neexistuje žádný důkaz o souvislosti nástupu šedivění a stresu, jídelníčku nebo životního stylu,“ napsal Rodney Sinclair, profesor dermatologie na Univerzitě v Melbourne, pro server The Conversation.

Až se tedy nazítří podíváte do zrcadla, neobviňujte se. A třeba si zanadávejte na své rodiče.

Zdroj: Science Alert

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články