5 fází manželské nevěry: Podvádím, když jen myslím na někoho jiného?

žena
Zdroj: Pixabay.com

Je tohle už nevěra? Tuhle otázku si jistě položila řada z nás. Kupříkladu v momentech, kdy intenzivně myslela na někoho jiného nebo měla nemanželský sex v opilosti.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 09. 2020 14:00

Ačkoliv najít správnou odpověď je nesmírně těžké, server Askmen.com se o to pokusil, když nevěru rozdělil na pět stupňů podle závažnosti.

První fáze: Pokukování

Když jste venku, pokukujete po ostatních ženách či mužích. Možná se za zajímavým typem otočíte. Nebo se zadíváte do jeho očí déle, než je schopen přijmout bez podtextu. K tomu se přidává fantazie. Je tohle nevěra?

Rozhodně jste neudělali nic tragického. Podnět k zamyšlení to ale je. Proč svou pozornost upíráte jinam? Jsou pouliční střety pohledů náhodné? Není co řešit.

Ale hledáte v neznámých tvářích něco, co nenacházíte u partnera/partnerky? Poskytují vám fantazie prostor pro únik z náročného vztahu? Pak je pokukování vážnějším typem nevěry, který byste měli (nejprve uvnitř sebe) začít řešit.

Druhá fáze: Neplánované fyzično

Skončili jste v posteli. Nikoli s manželem nebo manželkou. Neplánovali jste to a rozhodně neplánujete mimomanželský vztah nadále udržovat. Měli jste slabou chvilku. Problém ale je, že jste učinili manželský slib a tohle chování si jen tak dovolit nemůžete.

Je na vás, zdali se k nevěře přiznáte, či nikoliv. V každém případě byste ale měli těmto situacím předcházet. Ať už to bude znamenat alkoholovou abstinenci nebo omezení kontaktu s partou, která vás hecuje k činům, které ve skutečnosti podnikat nechcete.

Příliš velké oběti? Váš manželský slib už zřejmě pozbyl platnosti. Měli byste zapřemýšlet o budoucnosti vztahu.

Třetí fáze: Emocionální spojení

Myslíte na někoho, kdo nenosí vámi nasazený snubní prsten. Myslíte na něj intenzivně a víte, že vaše náklonnost k němu přesahuje pouhou chemii nebo fyzickou přitažlivost.

Ačkoliv se tento stupeň může jevit méně závažný než předchozí, je tomu ve skutečnosti naopak. Sexuálních partnerů napočítáme obvykle víc než těch dlouholetých. Na rozdíl od nich si ale k prvním jmenovaným většinou nevytvoříme pouto.

Cítíte-li „domov“ jinde než u stávajícího partnera/partnerky, nezbývá, než poslechnout své srdce.

Čtvrtá fáze: Násobná fyzická nevěra

„Nevím, jak se to stalo.“ Na to se nelze odvolávat jako v případě druhého stupně nevěry (pokud to lze vůbec tam). S mimomanželským sexem jste souhlasili a neodmítnete většinu příležitostí, které se naskytnou. Jdete do nevěry vědomě.

Tady už nejde jenom o spokojenost v současném vztahu. Zamyslete se, zdali jsou závazky pro vás. Nedovedete impulzivní chování zarazit? Zřejmě se nevyhnete rozvodu. Pokud vás trápí vaše chování a nevíte, jak mu předcházet, nechte si poradit od vztahového kouče.

Pátá fáze: Hrajete na dvě branky

Udržujete vztah se dvěma partnery. Možná proto, že s jedním vás pojí léta společného života a od druhého ještě nevíte, co čekat.

Přestaňte s tím tak rychle, jak jen to půjde. Hrát na dvě strany dlouhodobě nemůžete (pokud tedy nejsou nakloněny polyamorii), rozhodnutí budete muset učinit dřív nebo později. Navíc ubližujete rovnou dvěma jedincům. A stejně tak sobě. Dvojí život vás může fyzicky i psychicky vyčerpat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články