Pomoc! Moje dítě bere drogy. Co mám dělat?

Drogy jsou problémem, ale když se podchytnou hned na začátku, dá se jich zbavit
Zdroj: pixabay
To, že děti berou drogy je noční můra každého rodičeV drogách štěstí ani útěcha není.Za braní drog nemusí být nutně frajeřina, ale i psychické problémyPodejte svým dětem pomocnou ruku+ 1 fotka

Je to největší noční můra snad všech rodičů. Celý život děti před drogami varujete, ve škole se o tom učí a pouštějí se jim odstrašující dokumenty. I tak se může stát, že do toho vaše dítě zahučí. Jak se v takovéto situaci zachovat?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 15. 05. 2018 11:02

Zjistěte, proč drogy bere

Jestli přijdete na to, že vaše dítě bere drogy, jakékoliv, ze všeho nejdříve pátrejte po příčině jejich užívání. Velké procento mladých teenagerů bere drogy jednoduše z frajeřiny a protože to prostě chtějí zkusit. Z měkkých drog, jako je například marihuana, si až tak velkou hlavu dělat nemusíte. Horší jsou drogy tvrdé. Stačí si zkusit dát jednu dávku heroinu, který je velice návykový, a dítě se stává závislým. Jestliže vaše dítě bere drogy, protože je nešťastné, něco se mu přihodilo nebo ho něco trápí, přistupujte k němu jinak. Zkuste ho přesvědčit, aby své problémy v drogách neutápělo, a zkuste mu pomoci. Samotní to možná nezvládnete. Vyhledání dobrého psychologa zde bude nezbytné. Ale to je první krok.

Před problémem neutíkejte

Strčením hlavy do písku a děláním mrtvého brouka ničemu nepomůžete. Neignorujte to, že vaše děti berou drogy. Je dobré se o problém zajímat. Když dítě s drogami pouze experimentuje, je vše mnohem snadnější, než když je už závislé. Experimentátorovi jejich škodlivost ještě lze vysvětlit.

Když vše selže

Selhaly snahy vše dítěti vysvětlit a rozmluvit? Zajděte do protidrogových center a poraden a poraďte se s odborníky. Dobrý psycholog se hodí také. Důležité je podchytit vše hned na začátku. Čím déle bude vaše dítě drogy brát, tím hůře se z nich bude dostávat.

Pryč se studem. O všem informujte školu

Je jasné, že se s dítětem závislým na drogách nikdo nechce moc chlubit, ale je dobré jít s pravdou ven. O drogové problematice potomka řekněte hlavně ve škole učitelům. Pomohou vám dítě hlídat a budou vás o všem informovat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články