Proč se ženy dopouštějí nevěry? Často za to může chování jejich matky, říká studie

Nevěra je vnímaná jako obrovská zrada. Dostavuje se hněv, ale i smutek, obavy a strach z budoucnosti. Je narušena důvěra v partnera, ale i důvěra v sebe. Situace může být natolik psychicky náročná, že vyústí v hluboké psychické potíže. I proto je vhodné, zaměřit se hned zpočátku na co nejhladší zvládnutí nevěry.
Zdroj: Unsplash

Důvody, proč jsme nevěrní, jsou různé. Někdy je to kouzlo příležitosti, jindy frustrace v partnerském sexuálním životě. Tato studie však přináší zajímavý pohled na to, jak tendenci k "úletům" u žen ovlivňuje chování jejich matek.

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 11. 2016 10:40

Zajímavý výzkum provedla internetová seznamovací služba pro manžele Illicit Encounters a podrobnosti přinesl server Indy100. Podle něj služba oslovila přes tisíc klientů a klientek, aby odhalila, co je žene za nevěrou.

Nevěrná matka, nevěrná dcera?

Výsledky průzkumu hovoří jasně: Více než polovina dotázaných žen cítila "právo" na milostný poměr, pokud ho měly i jejich matky. Podle vědců ale na pravděpodobnost nevěry nemají vliv jen rodičovské prohřešky samy o sobě, ale i to, jak si je vyložíme. U více než poloviny oslovených žen se tedy milostný poměr matky stal pomyslným "svolením", že ony mohou také.

Zato 89 procent mužů to mělo naopak. Nechali se slyšet, že pokud by se dozvěděli, že jejich otec podvedl jejich matku, staly by se pro ně nemanželské pletky něčím naprosto zapovězeným.

A ještě jedno číslo ze studie: 71 procent dotázaných žen, které se k nevěře přiznaly, pocházelo z rodiny, kde matka rovněž zahýbala. Oproti tomu jen 45 procent záletných mužů přiznalo nevěru svých otců.

Muži a pocit viny

"Navzdory populárnímu přesvědčení většina mužů není pyšných na svůj status sukničkáře, který jim přidělují jejich polovičky poté, co odhalí nevěru," doplnil výsledky studie pro magazín Harper's Bazaar Christian Grant, tiskový mluvčí Illicit Encounters.

Dodal však, že skutečným důvodem toho, proč muži nakonec partnerce nezahnou, je něco jiného. Totiž vina. "V mentalitě mužů a žen jsou zdánlivě nevysvětlitelné rozdíly. Ženy nahlížejí na prohřešky svých matek jako na povolení podvádět, zatímco muži stále cítí určitou vinu, která visí nad jejich hlavami, bez ohledu na rodinnou historii."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články