Proč své děti rozmazlujeme a jak tomu lze snadno předejít?

Jaké varovné signály rozhodně nesmíte přehlížet?
Zdroj: Pixabay.com
Každé dítě je jiné, a tudíž potřebuje jiný přístup rodičů.Všechny děti si za život projdou obdobím záchvatů vzteku.Snažíte se dělat všechno za ně. Naučte je samostatnosti.Nepovolte ve stanovených pravidlech.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zamysleli jste se už několikrát, zda své dítě příliš nerozmazlujete? Univerzální pravidla na rozpoznání rozmazlenosti neexistují, neboť každé dítě je jiné a potřebuje tudíž jiný přístup rodičů. Je ale řada varovných signálů, které rozhodně nesmíte přehlížet. Mohli byste totiž být na nejlepší cestě k tomu své dítě rozmazlit.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 11. 07. 2018 13:16

Záchvaty vzteku

Zažil to jistě každý z vás. Spěcháte například na autobus do školy, ale dítěti začne záchvat vzteku. V supermarketu kolikrát nestačíte vracet shozené věci na poličky s doprovodným: „Já chci toho mimoně.“ Vaše okolí vám na oplátku jasně naznačí, kdo je tady mimoň a rodič rozmazleného dítěte.

Každé dítě si projde obdobím záchvatů vzteku a majetnickým obdobím, kdy bude chtít jen tu hračku, s kterou si hraje někdo jiný. Jakékoliv vaše „ne“ je dokáže pěkně rozhodit.

Jaké důvody nás vedou k tomu, že si děti rozmazlíme?

1. Snažíte se mu ve všem pomáhat, protože je to rychlejší

Zavážete tkaničku, uklidíte hračky, namažete svačinu, protože jednoduše spěcháte a navíc si ušetříte spoustu řečí. Jenže vaše dítě je na vás závislé a nezvládlo by nic samo. Vynaložte úsilí a naučte ho samostatnosti. V budoucnu vám jistě nejen ono, ale i jeho partner poděkuje.

2. Dalším nejčastějším důvodem je nedostatek času

Dnes je zcela běžné, že otec i matka chodí do práce. Tudíž čas, který stráví společně jako rodina si chtějí náležitě užít. „Domov je místo, kde děti nikdo neomezuje, nevychovává, kde jim jsou dopřávány jen příjemné zážitky a žádná zklamání,“ říká Gail Gross, dětská psycholožka z Houstonu.

3. Nedodržování stanovených pravidel bývá kamenem úrazu

Stanovíte pravidlo, že např. k snídani se nejí sušenky. Jenže další den ráno spěcháte a protože vaše dítě protestuje, dovolíte mu je, aby alespoň něco snědlo. Dny poté už následuje scéna, neboť jste mu to přeci předtím povolili. Pamatujte, že na vině jsou vždy rodiče. Ti totiž naučí dítě, jestli se pravidla mají dodržovat, nebo jestli stačí jen udělat pořádnou scénu a dostanou své.

4. Chcete jim dopřát všechno to, co vy jste mít nemohli

Přáli jste si celé dětství barbínu, ale nemohli jste ji mít, protože jste neměli příbuzné na Západě? Vaše pětiletá holčička tak má doma rovnou celou sbírku těchto panenek. Ale to je jen začátek. Chvíli ji bude bavit tenis, pak balet, bude potřebovat nový telefon, zrovna tohle tričko nebo tablet. Ani se nenadějete a budete vaše dítě zásobovat stále novými dárky. Dítě se na ně nestačí ani těšit, protože všechno musí mít hned. Nedokáže mít radost z toho, co má. A takových věcí si vážit. Vždycky totiž bude něco, co mu zrovna v tu chvíli bude chybět ke „štěstí“.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články