Vědci zjistili, proč váš nejlepší kamarád může být osudovým mužem vašeho života

muž, žena, pár, kolo
Zdroj: pixabay.com

Kdo sledoval kultovní seriál Přátelé, jistě si vzpomene na zápletku Rosse a Rachel. Znali se už od střední školy, ale trvalo do konce první série, než Ross vyznal Rachel city. Přátelství, které končí vztahem, nepatří k raritám. Naopak, dává smysl, shodli se odborníci.

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 08. 2017 08:31

I podle vědců je toto vyústění dlouholetého přátelství logické. Jejich experimenty se protínají v jednom: čím déle se s někým znáte, tím je pro vás přitažlivější.

Výzkumníci z Texaské univerzity požádali studenty, aby ohodnotili své spolužáky na začátku a na konci semestru. Skóre jednotlivců se skokově zvýšila. Aby svou hypotézu potvrdili, uskutečnili ještě jeden výzkum. Oslovili 167 párů s dotazem, jak dlouho se znali před zrodem romantického vztahu a zdali se nejprve jen kamarádili.

Dotazovaní odpověděli podobně – začali s protějškem randit po čtyřměsíční známosti a 40 % všech párů se zprvu scházelo jen na přátelské bázi.

S kamarádem do problémového vztahu jen tak nespadnete

Výsledky nepřekvapují. S nejlepšími přáteli zažíváme nejvýznamnější okamžiky našich životů. Svěřujeme se jim s našimi touhami i problémy, smějeme se s nimi i pláčeme. To je dost intimních projevů v ryze kamarádském vztahu, nemyslíte?

A právě ona vzájemná, nevinná blízkost typická pro pevná přátelství otevírá zámky.

„Čistota výchozího přátelství vám dovoluje vidět povahu druhého předtím, než začne ztrácet jasné obrysy kvůli sexuálním narážkám a pokusům o fyzično,“ řekl expert na randění Matthew Hussey.

Láska na první pohled se tak jeví daleko nebezpečněji. Spadneme do vztahu po hlavě a velmi rychle překonáváme další a další mety, aniž bychom druhého stihli pořádně poznat.

To v přátelství máme odstup. Čas na to odhalit charakter člověka, s nímž trávíme mnoho chvil.

Nejstabilnější romantické vztahy – dlouholetá manželství a partnerství – jsou mnohem víc o vzájemné kompatibilitě a společnosti než sexualitě,“ míní Daniel Jones, autor publikující texty na téma lásky a vztahů.

Jak se „přiznat“

Přerostlo vaše přátelství s mužem nebo ženou v něco víc a nevíte si teď rady, zdali to prubnout, nebo se raději držet zpátky? Možností máte několik.

Buď můžete nenápadně sondovat. Mluvit před druhým o rande, na která se chystáte, i o tom, co děláte, když zrovna nejste spolu. Žárlí? Ošívá se? Nenavazuje na téma a spíše mlčí? Máte indicii, že cítí totéž, říká vztahový expert James Preece.

Nebo se rozhodnout pro životní změnu. V zásadních okamžicích dojde na lámání chleba – a z dotyčného nebo dotyčné rychle vypadne přiznání, pokud je v tom nějakou dobu „až po uši“. Může to být život v zahraničí, odjezd na roční Erasmus, stěhování do jiného města. „To jsou chvíle, kdy spolu přátelé končí v posteli, protože má jejich přátelství nastavený ,deadline‘ a mají menší obavy, že něco ztratí,“ pokračuje Jones.

Od čeho se držet dál, jsou romantická vyznání. Můžete tím druhého dostat do pozice, kdy bude tlačen do okamžité odpovědi nebo reakce. Hussey radí sofistikovanější přístup v podobě flirtování. „Zkuste to a uvidíte, co se stane.“

Podle Jonese se ale vyplatí do „coming outu“ trochu opřít. „Čest a přímost vám ušetří hodně smutku a tryzny. Vidím kolem sebe mnoho příběhů, kdy lidé nikdy nepřiznali své city a jen doufali, že se o nich druhý dozví. Ale to se může zvrátit v dlouhodobá muka.“

Zní to rozumně. I když se koná těžce. V sázce je mnoho – získáte všechno, nebo nic. Dobré přátelství může vykvést do romantického vztahu na celý život. Ale také hodně rychle skončit. Bývá prakticky nemožné vrátit se do „starých kolejí“ po neúspěšném vyznání lásky.

Přečkávat v přátelském vztahu a tajně po druhém hořet touhou ale také nejde. A navíc přijde chvíle, kdy se jeden či druhý zamiluje.

„Dříve nebo později bude chtít víc, ať už v tomto nebo jiném vztahu,“ uzavřel téma Jones.

Zdroj: The Independent

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články