Proč zůstáváme přáteli s našimi ex? Vědecky vzato, možná jsme psychopati...

Někteří lidé udržují kontakt s bývalými ze zištných důvodů.
Zdroj: Pexels.com

Zdalipak se rozhodneme zůstat přáteli s našimi ex, často záleží na tom, v jaké pozici se po rozchodu ocitneme. Odmítnutí zaujmou pravděpodobně jiný postoj než ti, co odmítli, a měli tedy zřetelné důvody k rozchodu. Zdali je přátelství s ex-partnery „zdravé“, ponecháme na jiný článek. Proč ale toužíme s bývalými zůstat v kontaktu?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 29. 09. 2017 12:06

Pokud se tento článek týká právě vás, není to žádné překvapení. Zhruba 60 procent lidí udržuje s alespoň jedním svým bývalým partnerem přátelský vztah. A dalších 20 procent s více než jedním.

Proč se však snažíme udržet kontakt s partnerem, ačkoliv hluboké vztahové pouto už povolilo? Nabízí se mnoho důvodů.

S partnerem nás spojuje mnohdy dlouhá minulost, a tedy zážitky, tajemství či překonané problémy. Nebo se jen těžko vyrovnáváme s nepochopením náhlého ukončení vztahu ze strany partnera.

Maxpixel.freegreatpicture.com

Někdy se cítíme jako maličký ostrov uprostřed rozbouřeného oceánu, neboť znovu čelíme světu sami. A někdy zkrátka jen nezvládáme smutek.

Dává to smysl? Pak si počkejte na nejčastější důvody, které nás vedou k tomu, že s našimi ex udržujeme přátelský vztah. A ačkoliv budete na některými zřejmě kroutit hlavou, vězte, že jde o data pocházející z odborných studií a výzkumů.

1. Bezpečí

S rozchodem nebo rozvodem neztrácíme jen spolubydlícího. Ale i oporu v těžkých životních situacích, emocionální podporu a zkrátka někoho, na koho se můžeme vždycky spolehnout. To je to, co Justin Mogilski a Lisa Welling ve své studii z roku 2016 označují jako sentimentálnost. Po ukončení vztahu býváme emocionálně rozechvělí a nedovedeme si představit, že bychom nápor emocí zvládli sami.

Maxpixel.freegreatpicture.com

2. Praktické důvody

Zatímco někdo hledá v povztahovém přátelství „ortézu“ pro svou pochroumanou duši, jiný si zachovává chladnou hlavu… typickou pro psychopata. Ano, podle zmíněného výzkumu uvažují někteří jedinci chladnokrevně, prospěchářsky a snaží se i z „mrtvého“ vztahu dostat maximum.

Spatřují možnost občasného sexu, finanční podpory či benefity v podobě dárků. Někdy si udržují kamarádský vztah s bývalým partnerem jen proto, aby neztratili vliv na společné přátele, zdroje, děti či domácí mazlíčky. Podle studie Rebeccy Griffitha a spol. z letošního června však tato přátelství nemají šanci přežít.

3. Zdvořilost

Určitě máte ve svém okolí lidi, kteří udělají všechno proto, aby si to takzvaně s nikým nerozházeli. Pro takové jedince je pak snazší přejít z romantického vztahu do kamarádského. Díky tomu zabrání potenciálním konfrontacím – situacím, v nichž se cítí nekomfortně. I tato přátelství však zřejmě nevydrží dlouho.

Pixabay.com

4. Přitažlivost, která trvá

Nemůžete být spolu, ale ani bez sebe. Nemůžete si pomoct, ale pokaždé, když partnera spatříte, srdeční tep nabere na rychlosti. Podle studie Mogilského a Wellingové zůstáváte v přátelském vztahu zřejmě proto, že jste pořád zamilovaní a nedovedete si představit partnera s někým jiným. Prostě ně.

5. Apatie

Nevidíte se ani v jednom příkladu? Pak se možná řadíte k těm, v nichž se touha v blízkosti ex-partnera už neprobudí. Chybí vášeň, chemie, euforie, zůstat pouhými přáteli se tak jeví jako logické řešení. Možná vás partner ve skutečnosti nikdy extra nepřitahoval, vztah pro vás až tolik neznamenal a rozchod jste přešli bez útrap. I takové signály mohou vést k uzemnění romantiky ve vašem vztahu.

Být, či nebýt přáteli?

Přátelský vztah s bývalým partnerem může, ale nemusí být pro vaši duševní pohodu „zdravý“. Někdy se dvojice křečovitě snaží o vážný vztah, že se oběma nakonec uleví, když se dohodnou na přátelství.

Pokud však partnera stále milujete, ale on už za společnou minulostí udělal tlustou čáru, bude lepší postavit se čelem k realitě. I když může bolet.

Vězte, že léta promarněná v naději, budou s odstupem času bolet víc.

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články