Propadlo vaše dítě kouření? Víme, jak ho zlozvyku zbavit

Přestat kouřit je těžké
Zdroj: zdroj: pixabay

Kouření je nechutný zlozvyk, přesto ho spousta z nás pravidelně dělá. Jednou si zapálíte u kafe, podruhé u oběda a už to jede. Příklad ve vás vidí vaše dítě, které může nikotinu brzy propadnout také. Co v takovém případě dělat?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 04. 06. 2018 20:51

Zameťte si před vlastním prahem

Jste sami kuřáci a zjistíte, že vaše dítě kouří? Vzpomeňte si na sebe. Proč a kdy jste začali vy sami. Takovýto rodič to má totiž mnohem těžší. Vlastně nemá co svému dítěti vyčítat. Vždyť on kouří také.

Děti začínají kouřit ze stejného důvodu jako dospěláci. Z frajeřiny, z nudy, ze zvědavosti nebo prostě proto, protože jsou v partě jediní, kdo nekouří. Z frajeřiny se ale postupem času stává závislost. A silácké řeči vašich dětí o tom, že přestanou, kdy se jim zamane, opravdu nemají velkou váhu.

Jak odhalit malého kuřáka?

Smrdí: Nekuřáci kuřáka většinou cítí na dálku. Problém je, že samotní kuřáci sami sebe necítí. Kuřák smrdí kouřem z cigaret. Občas se to malí hříšníci snaží svést na kouřícího kamaráda, který kouřil tak vehementně, že jeho kouřem nasáklo oblečení všech ostatních. To může být pravda. Kouř z cigaret je opravdu pronikavý. Když ale začne denně chodit ze školy a stále smrdí kouřem, kamarád v tom pravděpodobně nebude.

Kuřákovi smrdí dech: Když na vás vaše dítě promluví z blízké vzdálenosti a jeho dech smrdí jako rok neumytý popelník, je vše jasné.

Chová se prostě divně: Vynáší samo koš, ač to nikdy vaše dítě nedělalo a ofrňovalo nad tím nos? Jeho pokoj připomíná severní pól, protože nepřetržitě a často větrá? Nosí u sebe zapalovače a zápalky? Jestli ano, jsou to jasné signály kouření.

Co s tím?

Nekřičte – Tím nic nevyřešíte. Každý rodič, když zjistí, že jeho dítě kouří, se dokáže pekelně naštvat. Polkněte, vydechněte, vychladněte. Řvaní a pohlavky nic nevyřeší. Dítě se začne zašívat víc a kouřit stejně nepřestane. Zvláště když jste jako rodič samotný kuřák. V tomto případě se dá použít rčení: Pije víno, káže vodu.

Zkuste to společně: Když jste rodič, měli byste jít svým dětem příkladem. Zkuste přestat kouřit oba.

Když jste nekuřák: V tomto případě jste na tom jako nekuřáci líp a máte větší právo kázat. V klidu si tedy sedněte a promluvte si. Na internetu stáhněte obrázky plic kuřáků a dětem je ukažte. Ať se rozhodnou, jak chtějí, aby jejich vlastní plíce vypadaly. Úspěšnost této metody není stoprocentní, ale občas zabírá.

Když nepomůže přednáška o zdraví, zkuste to s jejich vizáží. Řekněte jim, že budou smrdět jako nemytý popelník, prsty budou mít žlutější než rodinka Simpsonů apod.

Vezměte mu kapesné. Když chce kouřit, tak jedině za své. Vy huntování jeho zdraví podporovat finančně nebudete.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články