První dáma českého meziválečného filmu Růžena Šlemrová. Hrála role nesnesitelných semetrik. Byla taková i v realitě?

Růžena Šlemrová na vrcholu své slávy
Zdroj: zdroj: facebook
Z filmu PrstýnekMilovala Pražské krysaříkyMěla velký talentVždy chodila krásně oblékaná+ 1 fotka+ 2 fotky

Nepatřila mezi sexy herečky, po kterých muži prahnou, ale to jí absolutně nebránilo stát se komediální hvězdou. Proslavila se rolemi hádavých a nesnesitelných semetrik, přitom to byla milá a velice dobrosrdečná dáma

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 31. 03. 2018 17:51

Jestli byste chtěli tuto dámu soudit podle jejích rolí, budete zklamáni. Sice se zaškatulkovala do rolí šílených fůrií a semetrik, ale skutečnost byla na hony vzdálená.

Narodila se jako Růžena Machová 10. listopadu 1886. Její otec byl profesor na gymnáziu a historik. Jmenoval se Bedřich a rodina bydlela na Královských Vinohradech, v Korunní ulici. Růžena na konzervatoř a ani na žádnou jinou hereckou školu nikdy nechodila. Po maturitě navštěvovala jen soukromé lekce herectví.

Její manžel byl Robert Šlemr, který byl filmovým producentem a založil filmové ateliéry v Hostivaři.

Film

Proslavily ji role jízlivých a hádavých semetrik. Byla do těchto rolí obsazována tak moc často, že v nich byla zaškatulkovaná na věky. V reálu to byla velice milá, skromná a usměvavá žena. Oldřich Nový o ní prohlásil, že se s tímto talentem na hraní semetrik musela narodit. Naučit se to jednoduše nedá.

Milovala kožešiny, klobouky a psy

Herečka ráda vypadala dobře a neváhala za šaty a šperky utratit velké peníze. Měla dokonce i vlastní švadlenu, která jí extra drahé róby šila. Šlemrová byla velice kreativní a šaty si navrhovala sama. Milovala i psy. Hlavně pražské krysaříky, které ve filmech hodně propagovala.  

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články