První noc u nové rodiny může být pro štěně těžká. Pomozte mu odloučení od maminky překonat

Štěňata i koťata často svou první noc prokňučí a promňoukají.
Zdroj: pixabay
Štěňata i koťata často svou první noc prokňučí a promňoukají.Pro štěně je seznámení s novým prostředím a rodinou velice stresující.Štěně je jako dítě. Také se umí bát.Pomozte mu jeho strach překonat.+ 1 fotka

Ani psi nejsou z kamene a umí prožívat stejné pocity jako lidé. Když si domů přivezete nového čtyřnohého člena rodiny, bude zmatený. Najednou ho totiž odtrhnete od jeho mámy, u které se cítí v bezpečí, odvezou si ho cizí lidé do úplně cizího prostředí, kde to nezná a neví, co ho čeká. S tímto bychom měli problémy i my. Je tedy jasné, že většina malých štěňat své první noci probrečí.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 12. 06. 2018 09:04

Když si přivezete štěně domů

Před vstupem do vašeho domu ho raději nechte pořádně vyvenčit, abyste po něm hned nemuseli uklízet loužičky a kárat ho. V klidu ho nechte prozkoumat celý byt. Hlavně tu část, kterou bude nejvíce obývat a navštěvovat. Pokud totiž do budoucna nebudete například chtít, aby váš pes chodil třeba do kuchyně či do ložnice, nedovolte mu tam už od začátku vstup. Musí poznat hned, že tam jednoduše nesmí.

Pelíšek

Když se s pejskem v klidu seznámí celá rodina, ukažte mu jeho pelíšek, kde bude spát. Nabídněte mu i vodu nebo něco k jídlu. Granule by měly být stejné, jakými krmil předchozí majitel, od kterého jste si štěně brali. Na jiné granule zkuste přejít až po pár týdnech, co se u vás váš pejsek zabydlí úplně. Je možné, že se jídla ani nedotkne. V tom případě mu misku vezměte a jídlo znovu nabídněte až za tři hodiny. Nechutenství je většinou způsobeno stresem a napětím. Pro malé štěně jsou první dny v novém domově opravdu stresující.

První noc

Přes den se štěněti můžete věnovat a pomoci mu se se stresem vyrovnat. V noci je to ale jiné. Počítejte s tím, že bude brečet i v noci. Najednou se totiž ocitne samo. I to se dá vyřešit. Štěňatům ze všeho nejvíce chybí jejich máma. Její přítomnost tak můžete svému vystrašenému mazlíčkovi lehce připomenout.

Zde je pár tipů:

- Vezměte plyšovou hračku, do které dáte budík, který tiká, a takto upravenou hračku dejte štěněti do pelíšku.  Plyšák je měkký a bude štěněti připomínat srst jeho mámy. Budík zase simuluje tlukot jejího srdce.

- Poproste chovatele o ručník či kus deky, na kterém štěňata ležela. Když tento kus látky vložíte do pelíšku, štěně v klidu usne, protože z něj bude cítit pach svých sourozenců.

- Ohřejte vodu (nesmí být vařicí, ale příjemně teplá) a nalijte ji do PET láhve. Láhev zabalte do ručníku, aby ji štěně neprokousalo, a zabalte k ní tikající budík. Teplo, které vydává, štěně uspí a budík mu bude opět připomínat zvuk mámina srdce.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články