Psycholog radí: Jakých nejčastějších prohřešků se rodiče dopouštějí při výchově?

Sourozenecká láska je nekonečná
Zdroj: Pixabay
Děti se musí bavitSourozenecká láska je nekonečnáPsycholog Klimeš ví o výchově dětí hodněDěti by měly rodičům pomáhat s radostí+ 1 fotka+ 2 fotky

Vychovávat dítě rozhodně není nic jednoduchého. Každý rodič udělá v některých oblastech výchovy vážné chyby, stejně jako je dělali naši rodiče a jako je budou dělat i naše děti ve svých rodinách. Je však třeba, aby těch chyb bylo co nejméně. Připravili jsme pro vás ve spolupráci s Jeronýmem Klimešem patnáct nejčastějších věcí, kterých by se rodiče na dětech neměli dopouštět.

Petra Járková
Petra Járková 18. 09. 2018 21:49

Podle Klimeše se rodiče štěpí do protikladných excesů: Někdo se například věnuje dítěti příliš, druhý naopak příliš málo. Jeden ho moc driluje, druhý naopak vede k zahálce. Každý pak velice dobře vidí chyby toho druhého, ale své vlastní chyby si už neuvědomuje, podceňuje je či bagatelizuje.

Pořizují si málo dětí a pořizují si je pozdě

Člověk začíná optimálně fungovat jako rodič, pokud má tři čtyři děti. Například přestává dělat práci za děti, ale rozděluje úkoly. Nefixuje se tolik na děti, dopřává jim více svobody. Rád se o děti na čas podělí s druhým rodičem či prarodiči. Lépe snáší jejich odchod v dospělosti. Děti by se měly pořizovat do 30 let a neriskovat neplodnost. Lidé si nechají sebrat rodičovství tím, že v dospělosti se dětí zbavují. Na stáří zjistí, že vlastně nikdy v životě nebyli pořádně rodiči.

Nevěnují se jim, poskytují jim málo péče

Problém zejména přezaměstnaných otců, kteří se vracejí domů z práce po 18:00. Problém matek, které jdou příliš brzy do práce (před 3. rokem dítěte). I velmi malé děti nutí spát samotné v dětských pokojíčkách, i když o to děti rozhodně nestojí.

Věnují se jim příliš

Problém zejména matek a rozvedených otců, již mají jedno, maximálně dvě děti. Celoživotně mají problém udržet si od dětí zdravý odstup. U dospívajících dětí vytvářejí „mamahotely“ (když potomek zůstane u matky až do pozdního stáří) a dělají si z nich doživotní partnery, čímž jim zabrání dospět a najít si vlastního životního partnera.

Dělají rozdíly mezi dětmi – když jsou třeba v rodině tři děti, jednomu fandí a dalšího odstrkují 

Rodič by měl využít své mentální převahy nad dítětem k tomu, aby děti nepoznaly, že jeden sourozenec je rodiči sympatičtější než druhý.

Nedávají si pozor na své komunikační nešvary

Mluví na děti ironicky, i když děti ironii nerozumí a berou ji doslova. Trestají dítě dlouhotrvajícím mlčením. Mluví k němu nevlídným stylem, který si nedovolí k nikomu jinému.

Někdy dokonce dítěti i lžou

Vnucují dítěti roli soudce, který má rozřešit partnerské problémy rodičů.

Dělají s dětmi koalice proti druhému rodiči či jiným dospělým a nutí dítě, aby si jednoho rodiče vybralo a druhého zavrhlo

Vytvářejí koalice s dospělými dětmi proti jejich partnerům. Tedy soupeří o své dítě s partnery svých dětí. Prarodiče soupeří se snachou/zetěm o vnoučata. To bývá problém zejména těch rodičů, kteří měli málo dětí.

Nevedou děti k domácím pracím nebo naopak využívají děti jako levnou pracovní sílu

Rodiče se hádají před dětmi

Neoddělují problémy mezi sebou od toho, co by mělo vidět dítě.

Rodičům jde o známky a ne o vědomosti

Dělají s dětmi koalici proti učitelům a bojkotují výuku. Rodičům záleží na tom, jakou má dítě známku z matematiky, ale nezáleží jim na tom, zda skutečně umí matematicky myslet. Nezájem o vzdělání se u rodičů projevuje tím, že na konci školního roku dělají scény kvůli vysvědčení, ale během roku se minimálně zajímají o to, co se ve škole probírá třeba v češtině. S tím souvisí i fakt, že děti málo čtou – ostatně stejně, jako se už dávno nevzdělávají jejich rodiče. Protilehlým excesem je drilování příliš mladých dětí (před pubertou) do extrémně soutěživého výkonu (problém přijímaček na víceletá gymnázia).

Vedou děti k sebestřednosti a pohodlnosti, neřkuli povýšenosti

Děti pak vyrůstají s masivním pocity nároku na kde co a v dospělosti se nestačí divit, jak se s nimi život ale vůbec nemazlí. Ze školy jsou zvyklé na všemožné úlevy např. kvůli dyslexii. V zaměstnání je ale každému úplně jedno, jestli měly nějakou vývojovou poruchu. Sem spadá i naprosto nepřiměřené kapesné, které některé děti dostávají, takže se nikdy nenaučí zacházet s penězi.

Nechávají děti ponocovat

Děti jsou pak nevyspalé a depresivní a nic je ve škole nezajímá, protože okolo 11:00 usínají na lavici. S tím souvisí pravidlo – dítě na noc odevzdává svůj mobil, tablet či počítač.

Tolerují u dětí drogy – zejména alkohol, kouření a marihuanu a nechávají děti dlouhé hodiny napospas digitálním zařízením 

Dítě by nemělo být na digitálních zařízeních déle než jednu hodinu denně. Dítě by nemělo mít v pokoji vlastní televizi.

Rodiče přepisují společný majetek na děti dlouho před svou smrtí, například kvůli rozvodu

Když se pak jejich ratolesti samy zadluží, exekutoři vystěhují stárnoucí rodiče z domu, který si postavili vlastníma rukama. To pak vede k doživotní nenávisti mezi rodiči a dětmi.

U dospělých dětí rodiče ignorují pravidla výměnku 

Vstupují do domácnosti, natož ložnice dětí bez pozvání: „My jsme vám ten dům darovali, tak si sem můžeme chodit, kdy chceme.“ Nemají nastavené hranice. Půjčují si mezi sebou větší finanční sumy bez smlouvy a bez ochoty je vrátit. Nechají se naopak dětmi využívat.

Vše řečené se dá shrnout do dvou obecných pravidel:

1. Chovám se k blízkým lidem lépe než k návštěvě či k šéfovi v práci.

2. Chovám se k dětem tak, aby se ke mně ve stáří rády vracely.

Prostě aby bylo druhým příjemné se mnou žít. K dětem se rodiče často chovají bezdůvodně velmi nelaskavě a nevlídně. Je třeba si uvědomit, že okolo třetiny dospělých mužů se v dospělosti vůbec nebaví se svým biologickým otcem. Pokud nechcete také tak dopadnout, je třeba se o děti zajímat v době, kdy o to ony samotné ještě stojí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články