Rajcují vás „sexy mozky“? Možná jste sapiosexuál

Vášnivá diskuze? Pro sapiosexuály dráždivější než orální sex.
Zdroj: Elrecorte.com

Hlášku o „sexy mozku“ Petře Paroubkové už nikdo neodpáře. Tento zdánlivý oxymóron se však uchytil. Snad proto, že označuje něco špatně uchopitelného, co některé ženy přitahuje na mužích. Mnoho lidí ale dodnes netuší, že slabost pro inteligentní partnery už svůj název má – totiž „sapiosexualitu“.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 09. 2017 14:16

„Sapiosexuál je relativně nový pojem, který popisuje člověka, pro něhož je inteligence největší formou vzrušení,“ vysvětlil autor a psycholog Paul DePompo pro server Askmen.

Zatoužíte-li po takovém člověku, na pěstěný vzhled či obratné pomrkávání nesázejte. Sapiosexuálové sní o předehře v podobě vášnivé debaty. Nebo o sledování partnera, jak zapáleně argumentuje.

S velkou pravděpodobností vám ale tento způsob svádění dělat problém nebude. Vrána k vráně sedá a u sapiosexuálů to platí dvojnásob – „sexy mozky“ na sebe působí přitažlivou silou. Považujete-li se sami za sapiosexuály, lze očekávat, že se budete cítit příjemně s jiným sapiosexuálem.

A také že váš vztah vydrží dlouho. Experti tvrdí, že u takové dvojice vzájemná přitažlivost trvá, protože intimita přesahuje nahotu a fyzickou blízkost.

„Jednoduchá přitažlivost rychle opadá, zato silná mysl zůstává, což je úžasné,“ řekl psycholog Nikki Martinez. „Pokud jsou si dva lidé intelektuálně rovni, lze očekávat dlouhodobější vztah i to, že jejich zalíbení v protějšku zůstane silné.“

Ano, podobná intelektuální úroveň je jednou z podmínek dlouhotrvajícího vztahu sapiosexuálů.

„Problém nastává, pokud mezi vámi panuje [intelektuální] nesoulad a milujete druhého člověka, protože je pro vás kompenzací toho, co nemáte. Nebo pokud hodnotíte člověka vysoko na základě jeho inteligence. Můžete tím totiž nastavit nezdravou dynamiku ve smyslu ,lepší než/horší než‘,“ doplnil DePompo.

Neznamená to, že nemůžete obdivovat partnerovo IQ. Jen nesmíte zapomínat na sebe a své výjimečné vlastnosti, kterými do vztahu přispíváte také.

Vidíte se v tomto textu a na spřízněnou duši stále čekáte? Toužíte-li vykročit štěstí naproti, vyrazte na zajímavou přednášku. Nebo zajděte do knihovny. Jsou to ideální místa k polichocení mozků. A možná něčemu víc…

Zdroj: Askmen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články