Rakovina prsu. Jestli na svém těle zpozorujete tyto varovné signály, neváhejte okamžitě navštívit lékaře

prsa, podprsenka
Zdroj: pixabay
Rakovina prsu je zákeřná a nebezpečná nemocje velice častým onemocněním. Stejně častým, jako například zápal plicnepodceňujte její příznakyAngelina Jolie založila nadaci na pomo ženám s rakovinou+ 1 fotka

Na rakovinu prsu ročně onemocní až 6000 žen. Půlka se jich vyléčí, druhá půlka končí tragicky. Zákeřnost těžké nemoci spočívá v jejím nenápadném a bezbolestném nástupu. Když se rakovina podchytí v počátečním stadiu, ještě nemusí být vše ztraceno. Tyto nenápadné signály vašeho těla neberte na lehkou váhu.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 28. 03. 2018 11:22

Kdy na vyšetření

Věk ženy většinou hraje dost velkou roli. Výskyt nemoci ve 25 letech je opravdu vzácný, ale stát se to teoreticky i tak může. Nejrizikovější jsou ženy kolem 40 let. Ženy ve věku 45 let a výš musí chodit každé dva roky na mamograf, protože v tomto věku je výskyt rakoviny nejčastější.

Příznaky rakoviny prsu

Nejčastějším příznakem rakovinového bujení je malá a nebolestivá bulka v prsu. Dá se nahmatat samotnou pacientkou, nebo je zjištěna ultrazvukem. Mezi méně časté příznaky také patří výtok z bradavky, bolest prsu, zvětšení prsu nebo zvětšení uzlin v podpaží.

Jak na samovyšetření?

Žena se může vyšetřit sama doma v koupelně. Samovyšetření doporučují i lékaři. Můžete tak zjistit rakovinu v počátečním stadiu a snáze se jí zbavit. Samovyšetření by měla každá žena provádět každý měsíc, a to mezi 7. a 8. dnem po menstruaci. Lehněte si na záda a dvěma prsty (nejlépe ukazováčkem a prostředníčkem) zatlačte na prso a krouživým pohybem jej takto celé promasírujte. Zjistíte tak, jestli se pod povrchem neskrývá bující nádor (bulka).

Léčba

Když si opravdu bulku v prsu nahmatáte, a potvrdí vám ji i mamograf, provede se histologické vyšetření, které ukáže jasný postup léčby. Nádory se z prsou vyndávají chirurgicky. Buď se vyoperuje jen část prsu, nebo se vezme rovnou celé. Podle toho, jak velký nádor je, a co všechno už stihl poškodit.

U žen, kterým nemoc napadla i uzliny, se podává chemoterapie. Nádory jsou v uzlinách těžko dohledatelné a chemoterapie je spolehlivě zlikviduje všechny.

Nejste v tom samotné

Odebrání prsou může na ženě zanechat velké psychické následky. Prsa dělají ženu ženou a jejich ztráta na duši ženy může napáchat velké šrámy. Může se cítit sama sobě odporná, za plochý hrudník se stydí apod. Je důležité si říci, že v tom nejste sami. Nejslavnějším případem rakoviny prsu je herečka Angelina Jolie, která si nechala ze strachu z rakoviny odstranit obě svá prsa. Zákeřná rakovina zabila už 8 členů její rodiny včetně její matky, která na rakovinu prsu zemřela v 58 letech. Ona sama k rakovině měla velké genetické dispozice a hrozilo, že v budoucnu opravdu propukne. „Prošla jsem si tím, co cítí tisíce dalších žen,“ uvedla Jolie. „Řekla jsem si, že musím zůstat v klidu a být silná. Mám důvod žít, abych viděla své děti vyrůstat a poznala svá vnoučata,“ doplnila.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články