Rodiče by rozhodně neměli předstírat, že Ježíšek existuje, varují psychologové

Odhalení, že Ježíšek neexistuje, může podkopat důvěru mezi dětmi a rodiči.
Zdroj: Huffingtonpost.com

Přesně za měsíc jsou tu Vánoce a s nimi i staré dobré fórky o dopisech a Ježíškovi. Pokud však máte malé dítě, měli byste zvážit, zda ho nechat věřit v existenci kouzelné bytosti, co nosí dárky. Tito dva výzkumníci jsou rezolutně proti.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 11. 2016 13:45

Podle nich může tato malá „lež“ dokonce zničit vztah mezi rodiči a jejich dětmi. „Pokud jsou rodiče schopni lhát o něčem tak speciálním a magickém, může být na ně coby strážce moudrosti a pravdy spoleh i nadále?“ ptají se psycholog Christopher Boyle a odbornice na společenské vztahy Kathy McKay v článku  A Wonderful Lie (Báječná lež), který publikoval respektovaný časopis The Lancet Psychiatry.

Podle nich se ratolesti stejně jednou dozví, že Ježíšek neexistuje, což může podkopat vzájemnou důvěru. „Všechny děti nakonec zjistí, že jim bylo celé roky soustavně lháno, a kvůli tomu by se mohly zajímat o další lži, které jim byly řečeny,“ tvrdí profesor Boyle.

„Pokud dospěláci lhali o Ježíškovi, i když to mysleli dobře, co dalšího je lež? Pokud Ježíšek není reálný, jsou víly skutečné? Existuje magie? Existuje Bůh?“

Co je ale ještě zajímavější, že vědci poukazují na další aspekt, kvůli kterému rodiče existenci Ježíška předstírají – sami se touží vrátit do dětství.

Toto jejich přání lze podle expertky McKay vyčíst i z popularity fantasy filmů a seriálů, jako jsou Harry Potter, Hvězdné války nebo Pán času. Prostřednictvím nich se dospělí vrací do doby, kdy věřit na kouzla a čáry nehraničilo s pomateností.

„Mnoho lidí se touží vrátit do doby, kdy byla představivost něco normálního, a dokonce k ní byli povzbuzováni. To nemusí být případ v dospělém v životě,“ uvádí autoři v závěru studie. „Možná že tvrdá realita života vyžaduje vytvoření si něčeho lepšího. Něčeho, v co můžeme věřit, doufat nebo díky čemuž se můžeme vrátit do dávno ztraceného dětství v daleké, daleké galaxii.“

Zdroj: The Telegraph

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články