Rozchod nemusí být vždy drama: Jak ukončit vztah bez prásknutí dveří?

Ukončení vztahu nebývá lehké.
Zdroj: Pixabay.com
Máte pochyby?Pokud nejste spokojená, vztah ukončete.Při rozhovoru s partnerem držte emoce na uzdě.Uražené mužské ego může vytočit i vás.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jste spolu tři roky a on se pořád k ničemu nemá. Nechce se sestěhovat a na dovolenou vás radši nebere, abyste si nemyslela, že snad máte očekávat při západu sluníčka žádost o ruku. Nebo je u vás nakýblovaný 24/7 a jediné, čím vás potěší, je to, že sní všechno jídlo z lednice, abyste tam měla místo na nové. A pak byste mu tedy mohla ještě podat ovladač k televizi.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 18. 08. 2018 10:27

Ne vždy se nám poštěstí natrefit na ideálního partnera, ale z nějakého důvodu s dotyčným slavíte už druhé Vánoce. Je to možná zpohodlnělost, máte starosti s prací, jste zvyklá na zaběhnutý režim a váš partner do něj už také zapadá. Pak, když se poštěstí, nastane světlejší chvilka, kdy vám prsty lusknou před očima a vy se probudíte. Takhle tedy ne.

Jak se ale toho příživníka/lenocha/mamánka/žárlivky „zbavit“? Nechcete drama, ale sbírat obaly od chipsů zpod postele už vás taky nebaví.


Když mu předložíte argumenty, že byste chtěla miminko a on se při slově plena musí posadit a zhluboka dýchat, rozlučte se. Jste spolu delší dobu a i teď ho myšlenka na potomka děsí? Bude ho děsit i za dva roky. Dva roky, které byste mohla začít trávit s někým jiným, když byste to teď ukončila. Jistě, bude to těžké. Rozchod i následujících pár týdnů, možná měsíců. Pokud se ale vaše nejistota týká rodiny, práce nebo bydlení a kombinace zmíněných prvků vám úplně neštymuje dohromady se současným přítelem, je lepší skončit to hned.

Pokud je váš přítel střízlivý na duchu, vyslechne vás a vaše rozhodnutí bude respektovat. Buďte slušná, kroťte emoce (i když vám naskakují vzpomínky na všechny špinavé trenky poházené po zemi), mluvte k věci. Nevymýšlejte si jiné důvody než ty skutečné. I muži mají své city (kupodivu) a výzkumy ukazují, že až polovina z nich po rozchodu s milou pláče. Nesvěřují se s tím chlapům u piva, ale je dost pravděpodobné, že i oni mají schovaného medvídka z dětství dole ve skříni.




Poté, co půjdete s pravdou ven, tedy že další Vánoce budete trávit asi s maminkou, přijde buď reakce 1, nebo 2, nebo 3.


Reakce 1: Přijme skutečnost a sbalí se.

Nejspíš jste urazila jeho ego. Odmítá jakoukoliv další komunikaci, zablokuje si vás na Facebooku. I když vás to mrzí (přeci jen jste s ním byla nějaký čas), nesnažte se o kontakt. Je na něm se ozvat, až mu hlava vychladne. Vy jste mu své řekla.


Reakce 2: Bude slibovat, že se změní.

Jestliže vám i před půl rokem sliboval, že přestane chytat na procházce pokémony a bude se věnovat vám, a stále se nic nezměnilo, i když jste mu to opakovala pokaždé, nazvěme ho tedy mužem-slibovačem. Muž-slibovač vám slíbí cokoliv, aby v daný okamžik dosáhl svého. A nemusí se jednat  „jen“ o chytání pokémonů. Že začne mýt nádobí, že si najde práci, že přestane kouřit, že... bla, bla. Bolí vás z toho hlava? Pošlete ho o dům dál.

Je tu samozřejmě i varianta, že svůj slib může myslet vážně. V tu chvíli se ale dobře rozhodněte, jestli mu dáte novou šanci. Mohla byste skončit s koulí na řetězu na noze po dalších pár měsíců, abyste ve finále zjistila, že se stejně nezmění.


Reakce 3: Začne se obhajovat a házet vinu na vás.

Rozkřičí se, začne vám nadávat a ztropí hysterickou scénu. Že je to vaše chyba, že stejně trávíte více času s kamarádkami než s ním (a co jemu, chudáčkovi, jiného zbývá než jít s klukama na pivo) a že beztak už máte určitě někoho bokem. Tady není co řešit. Pomozte mu sbalit věci a najít nejrychlejší spoj k mamince. Vlastně ani balit mu nepomáhejte.


Když vynecháme reakci číslo tři, je pravděpodobné, že vás po nějakém čase popadne touha vašeho (nyní už) ex znovu vidět. Pokud se vám skutečně podařilo rozejít bez rozbitých talířů, není důvod, proč byste nemohli zajít na kafe jako přátelé. I tak si ale dávejte pozor. Na sebe i na něj. Lidské srdce je zrádné a nikdy netušíte, co pro vás ve svém archivu vzpomínek uchovává a vytáhne v tu nejvíce neočekávanou chvíli. Podívej, jak se krásně usmívá. A nemá nový účes? Třeba ty trenky na zemi nebyly zas až takový problém...


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články