Ruce jsou vaší vizitkou. Jak se zbavit kousání nehtů?

Zbavit se kousání nehtů chce pevnou vůli
Zdroj: zdroj: pixabay
jak se zbavit kousání nehtů?pomůže lak na nehtyaby vás kousání nesvádělo, nehty zastřihujteDobré jsou i gelové nehty+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý z nás máme nějaký zlozvyk. Občas si to ani sami neuvědomujeme. Zlozvyky přicházejí už v dětství a některých se v dospělosti zbavíme, jiné nám zůstanou po celý život. Kousání nehtů je velice častým a také špatným zlozvykem.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 24. 04. 2018 09:41

Původ zlozvyku hledejte v psychologii

Podle psychologů způsobuje kousání nehtů potlačování negativních emocí – agrese, strachu a nervozity. Nehty si kouše 40 % dětí a dospívajících.

Mnoho lidí si okusuje nehty, aniž by si to sami uvědomovali. O to víc je léčení tohoto zlozvyku těžší.

Upravené a neokousané nehty jsou naší vizitkou

Naše ruce jsou první, co každého zaujme. Když například sedíme u stolu a položíme si ruce na stůl, někomu podáváme ruku nebo když píšeme na mobilu či na počítači. Ohlodané ruce tedy na pohled nevypadají nijak krásně.

Hygiena

Okusování nehtů je špatné i z hygienického hlediska. I při velmi pečlivém mytí se na rukou a pod nehty skrývá doslova zoo bakterií, které si svým kousáním přivádíte do organismu.

Jak se zbavit kousání nehtů?

Ze všeho nejdůležitější je vůle a motivace. Musíte se hlídat a sami chtít. V lékárnách se prodávají speciální olejíčky, které si na prsty namažete. Mají neuvěřitelně hnusnou chuť a od kousání by vás měly odradit. U někoho je zlozvyk tak moc silný, že zvládne překonat i to.

Zastřihujte si nehty a kůžičku kolem nehtů, aby vás to nesvádělo ke kousání. Jediná záděrka či malinko odtržený nehet a začnete kousat, aniž byste o tom sami věděli.

Ženám velice pomáhají gelové nehty. Jsou tvrdé a kousání vám nedovolí. Dobrý je i obyčejný lak na nehty.

S dětmi je to složitější. Těm gelové nehty není dobré dávat. Nezbývá než za potomkem neustále běhat a vyndávat mu prsty z pusy.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články