Šestkrát ne: Co po probuzení nedělat, abyste zhubla?

Je světlo a myslím pozitivně. Už mám o kilo méně?
Zdroj: unsplash.com
Vstávejte za světla.Sklenice vody nalačno nastartuje váš metabolismus.Nevyvalujte se v posteli moc dlouho a rozhodně už od probuzení nepřemýšlejte nad nepříjemnými věcmi.Snídaně by měla být bohatá jak na sacharidy, tak tuky i bílkoviny.+ 2 fotky+ 3 fotky

Lámete si hlavu, co pořád děláte špatně, že kila nemizí? Možná je problém v tom, jak svůj den začínáte. Ranní rituály mohou nesmírně ovlivnit to, jak se budete celý den cítit, jak se nastartuje váš organismus a s tím samozřejmě souvisí i to, jestli se vám podaří zredukovat váhu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 11. 2018 09:01

Samovolné probuzení bez budíku, voda s citronem nalačno, krátké protažení a vydatná snídaně. Takto by mělo vypadat ideální ráno, pokud byste chtěla dopnout knoflík od starých džínů. Nebo prostě jen žít zdravě a cítit se fit. Čemu byste se tedy ráno měla vyhnout?

1. Příliš dlouhý spánek

Lidé, kteří spí moc dlouho, mají vyšší BMI, tedy index tělesné hmotnosti. Minimálně se na to odkazuje průzkum vědců z National Centrum of Biology Information v americkém Marylandu. Pokud tedy spíte 10 hodin a více, zhubnout se vám určitě nepodaří.


2. Absence sluníčka

Obzvláště v těchto dnech jsou někteří lidé nucení vstávat za tmy. S posunem času nemají ani na výběr, pokud šéf už v 6:05 klepe propiskou na stůl a sleduje ručičky na hodinkách v očekávání vašeho příchodu. Jestli ale máte možnost volby, nastavte si svůj denní režim tak, abyste se probouzela spolu se sluncem. Opět se jedná o BMI, kdy se při kontaktu se světlem organismus nastartuje a tím pádem bude jako hodinky (ne ty šéfovy) šlapat i váš metabolismus. Lidé vstávající s rozbřeskem mají menší problémy s nadváhou než ti, kteří vypínají budík za tmy.


3. Nestresujte se

Spolu s leknutím, které vám způsobí budík blízko hlavy, vám jako první po probuzení naskočí slibovaná návštěva u zubaře. Nebo přednes nového projektu před celým týmem, ze kterého se vám už týden klepou kolena. Od prvních minut probuzení se stresujete, což vyústí k produkci stresového hormonu, zvanému kortizol. Ten má za úkol schraňovat pro tělo energii, až bude nejhůř. A tím, že se už od rána budete cítit „nejhůř“, se začnou tuky pěkně ukládat.




4. Hydratujte

Tím, že spánek v podstatě nevnímáte jako aktivitu, může budit dojem, že nepotřebujete pít. I když je ale tělo v klidovém režimu, hydratovat potřebuje. První, co by tedy po probuzení mělo následovat, je, že vypijete sklenici vody nalačno. To skvěle nastartuje váš metabolismus.


5. Jídlo nepodceňujte

Všude možně se dočtete, jak je důležité ráno snídat. To je sice pravda, ale zase ne za každou cenu. Jestliže máte prázdnou lednici, špajz i chlebník, volte raději snídani v práci. Cestou si kupte něco výživově hodnotného, co vám dodá energii minimálně na pár hodin. Rozhodně je lepší se nasnídat později, než do sebe nacpat sušenku nebo zbytky od večeře.


6. Sladká snídaně

Cukry nejsou na škodu, přílišné množství sacharidů ale také není nejlepší volbou. Jste-li zvyklá snídat ovesnou kaši, doplňte ji o bílkoviny a tuky. Nejlépe tím, že přidáte tvaroh, bílý jogurt nebo třeba chia semínka.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články