Shopaholismus: Lze nakupování srovnat s mlsáním sladkého?

A teď rychle pro dortík!
Zdroj: unsplash.com
Dopamin vyvolává pocit štěstí, uvolnění, spokojenosti.Pocit, který hodně lidí má, když vidí cedulku SLEVA.Vánoce jsou obdobím obzvláště zákeřným.Výlohám byste se tedy měla vyhýbat.+ 2 fotky+ 3 fotky

Obzvláště nyní, v předvánočním čase, jsme vystaveni těm „nejakčnějším“ a „nejvýhodnějším“ nabídkám, jaké jsme kdy v životě mohli spatřit. Tak to alespoň tvrdí prodejci, navíc ta jejich nabídka je vůbec tou nejlepší. Může se nakupování změnit v závislost?

Redaktor
Redaktor 29. 11. 2018 22:10

Odpověď je jednoduchá. Může. Říká se tomu kompulzivní nakupování. Při tomto procesu se do mozku uvolňuje hormon dopamin. Ten vyvolává pocit štěstí, uvolnění, spokojenosti. Tudíž se ocitáme v podobné situaci, jako když děláme cokoliv příjemného. Třeba jíme dortík.

Není nic špatného na tom koupit si něco pěkného na sebe, abyste měla radost. Nebo si dát sladký zákusek po náročném dni v práci nebo čemkoliv jiném, za co si zasloužíte odměnu. Nesmí se to ale dostat do takové fáze, že tím budete řešit či odkládat problémy.




Jak bylo již řečeno, nové náušnice nebo lahodný indiánek by měly být za odměnu. Ne lék na deprese. Pokud jste nešťastná a budete se těmito činnostmi uklidňovat, mozek po nich začne toužit více a více. A to vás buď přivede na finanční mizinu, nebo k tomu, že schováte váhu pod postel.


Kompulzivní chování v lidech vyvolává právě reklama. A hlavně teď před Vánoci je velmi agresivní. Všude vidíte kde, co a jak nakoupit nejlevněji a když to neuděláte hned, budete stoprocentně litovat. Proto zavřete oči a kolem výloh choďte bez povšimnutí. Dárky si promyslete doma, v klidu. Ušetříte tak nejspíš nejen peníze, ale i sebe situace, kdy by mohlo nastat, že se dárek úplně neshledá s nadšením. A vy jste ho koupila jen proto, že to byla tak výhodná nabídka!  


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články