Slavný film Kmotr. Tyto zajímavosti možná o tomto kultovním filmu nevíte

Marlon Brando v životní roli Dona Vita Corleoneho
Zdroj: zdroj: facebook
Časopis Entertainment Weekly prohlásil, že Kmotr je nejlepším filmem na světě. Režisér Coppola natočil tuto gangsterku na samotném začátku své kariéry.Ve filmu si chtěl zahrát i Sylvester Stallone.Premiéra filmu se těšila velkému zájmu diváků. Nevadilo jim vystát dlouhé fronty na vstupenku. Některé byly prý dlouhé přes pět bloků.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kmotr. Nejslavnější mafiánský film, který natočil Francis Ford Coppola podle stejnojmenného bestselleru, jehož autorem je italoameričan Mario Puzo. Po svém uvedení se stal kasovním trhákem a dodnes je brán jako nejlepší film všech dob. S tím nejlepším hereckým obsazením. Máme pro vás pár zajímavostí, které možná nevíte.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 11. 04. 2018 13:12

Tak nejdříve, o čem to vlastně je?

Kmotr vypráví příběh Michaela Corleoneho, jehož otec je mafiánským bossem jedné z největších mafiánských rodin v USA. Nejdříve se nechce do rodinného ,,podniku“ nijak vmíchávat ani se stát jeho součástí. Okolnosti a smrt jeho otce (hraje jej Marlon Brando) ho však donutí převzít po otci otěže a stát se novým Donem klanu Corleonů. Michaela Corleone si skvěle zahrál mladý Al Pacino.

Víte, že:

Před natáčením Kmotra měl Coppola finanční problémy ve své distribuční firmě American Zoetrope, kterou zakládal s Georgem Lucasem. Když mu ředitel Paramountu nabídl natočit italskou gangsterku, řekl Coppola Lucasovi: „Bude to komerční věc za tři miliony podle nějakého bestselleru. Mám to vzít?“ Lucas jen odvětil: „Myslím, že nemáš na výběr. Máme dluhy.

Postava Johny Fontana je inspirována zpěvákem Frankem Sinatrou, o kterém se říkalo, že mu ke slávě a bohatství dopomohla právě Mafie.

Mario Puzo musel po proslavení své knihy dokazovat, že nemá a nikdy neměl s Mafií nic společného. Jeho román byl totiž tak realistický a věrný, že mu nikdo nechtěl věřit, že není na Cosu nostru napojen. Prý by o tom jinak tak krásně nedovedl psát.

Al Pacino (Michael Corleone) byl nominován na Oscara, ale neobjevil se na slavnosti, protože mu vadilo, že byl nominovaný pouze za vedlejší roli, přestože se na scéně objevoval častěji než Marlon Brando (Vito Corleone), který byl nominován na nejlepšího herce a vyhrál.

Během natáčení Conniiny svatební hostiny byli jako kompars přítomni skuteční zástupci italské Mafie. Scéna tak má působit realističtěji.

Původně se nemělo jednat o film určený pro plátna kin, ale jen o televizní produkci s nijak velkým rozpočtem. Coppola ale z filmu udělal megatrhák a vydělal s ním miliony dolarů.

Legendární scéna s koňskou hlavou v posteli, která měla vynutit roli Johnnymu Fontaneovi (Al Marino), má údajně čerpat ze skutečných praktik Johnnyho Rosellina přezdívaného Don Giovanni, který patřil mezi jednu z nejmocnějších postav Mafie a svou základnu měl v Los Angeles a Las Vegas. Tento mafián podobným způsobem údajně přesvědčil režiséra a producenta filmu Odtud až na věčnost (1953) Freda Zinnermanna, aby do jedné z hlavních rolí obsadil do té doby neznámého a protloukajícího se herce a zpěváka Franka Sinatru. 

Prezident studia nechtěl ve filmu Marlona Branda. Herec byl v té době známý tím, že chodí na scénu pozdě a hádá se s režiséry. Nakonec ustoupil a řekl, že Brando může ve filmu hrát, jedině pokud dostane nízký honorář, bude mít finanční odpovědnost za všechna zpoždění, která filmu způsobí a natočí kamerovou zkoušku, což bylo pro herce Brandova formátu téměř neslýchané.

 


 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články