Strašidelné pohádky bratří Grimmů a nejenom jejich. Víte, jak měla doopravdy skončit Popelka nebo Šípková Růženka?

Pohádky, jak je neznáme
Zdroj: pixabay
Z žabího prince bylo nutno jeho kletbu vymlátit. Polibek z pravé lásky nestačilPopelčina zlá sestra toužila střevíček na nohu obout tak moc, že si seřízla patu a usekala prsty na nohouKarkulka si nevědomky pochutnala na své babičceProbuzení šípkové Růženky rozhodně romantické nebylo+ 8 fotek+ 9 fotek

Tyto notoricky známé pohádky, které zná celý svět. Jako děti jsme je milovali, protože vždy končily dobře. Dobro zvítězilo a zlo bylo potrestáno. Princ si vzal princeznu a žili spolu šťastně až do smrti. Pohádky ale nebyly vždy krásné a dobře končící. V dávných dobách byly psány spíše pro dospělé publikum než pro děti. Časem se musely pohádky značně upravit, aby dětem nezpůsobovaly noční můry.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 12. 05. 2018 08:29

Pohádky byly spíše hororové historky. I dnes mohou již přepsané a upravené pohádky některým dětem způsobovat trauma. Čarodějnice, která žije v perníkové chaloupce, je kanibalka a konzumuje děti. Vlk je lidožrout, sežere Karkulku s babičkou a myslivec mu k tomu všemu ještě rozpáře břicho. Voják usekne staré čarodějnici hlavu, protože po něm chce křesadlo, pro které ho sama poslala do starého dubu, a tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Tyto krutosti v některých pohádkách zůstaly dodnes. Některé opravdu drastické momenty ale musely být přepsány. Jak tedy vypadaly a jak končily pohádky, které dnes možná i vy čtete vlastním dětem?

Červená karkulka

Notoricky známý příběh holčičky, která jde k babičce lesem a potká vlka, ani nemusíme představovat. I v dřívějších dobách sežere vlk babičku i Karkulku. S jedním menším rozdílem. Když Karkulka přijde do babiččiny chaloupky a najde vlka v posteli, dojde ke klasickému rozhovoru mezi ní a vlkem, jak ho známe. Vlk však Karkulku ihned nesežere, ale nabídne hladové Karkulce pohoštění, které se skládá z masa a krve nebohé mrtvé babičky. Karkulka samozřejmě neodmítne a s chutí se pustí do jídla. S chutí sní koláč naplněný babiččiným masem a vše zapije její krví, kterou považuje za víno. Vlk nakonec sežere i Karkulku. Objeví se také myslivec (v některých verzích se jedná o dřevorubce), který vlka zabije. Bude ale jediným, kdo přežil.

Žabí princ

Tuto pohádku zpracoval i Walt Disney a po jejím uvedení zaznamenali pediatři velký výskyt salmonel u dětí. Děti totiž po vzoru této pohádky začaly hojně líbat žáby a čekaly, až se z nich stanou krásní princové. Ostatně tak to upravená pohádka i tvrdí. Originál byl o trochu brutálnější. V nové verzi stačilo zakletého prince v žábu pouze políbit. V té staré ho vykoupí jen bolest a smrt. Princezna tedy z nebohého prince musela kletbu jednoduše vymlátit. Když si princezna vzala žabáka do svých komnat, začal ji žabák sexuálně napadat a obtěžovat. Princezna se velice vylekala a vší silou praštila s žabákem o zeď. To ho zabilo a kletba byla zrušena. Princ se probudil opět živý a v podobě člověka. V druhé verzi princezna zlomí kletbu tím, že žabákovi usekne hlavu. Alespoň tato pohádka má šťastný konec.

Malá mořská víla

Slavná pohádka podle Hanse Christiana Andersena, kterou si také převzal a upravil Disney. U Disneyho končí šťastně. Ariel se zbaví svého rybího ocasu, porazí zlou čarodějnici a svého milovaného prince si vezme. Originál až tolik šťastně nekončí. Stejně jako v animovaném filmu přijde víla o hlas a o svůj rybí ocas. Získá lidské nohy, ale každý její krok jí bude způsobovat neuvěřitelnou bolest. Jako kdyby chodila po střepech. Princ její lásku neopětuje a vezme si jinou ženu. Zpět ke své rodině a do moře se může dostat jen za předpokladu, že milovaného prince zabije. To ale neudělá, protože ho velice miluje. Druhý den se změní v mořskou pěnu a umře.

Šípková Růženka

Pamatujete si na českou filmovou verzi se statečným Janem Hrušínským, který se statečně probíjel trny růží, aby mohl svou vyvolenou políbit a zachránit ji z věčného spánku? V originále to Růženka měla mnohem složitější a princ rozhodně žádným romantikem nebyl. Růženku rozhodně pravý polibek z lásky nevzbudil. Vzbudilo ji její vlastní dítě, které porodila, když spala. Princ, který ji přišel ,,údajně“ zachránit, ji znásilnil, oplodnil a zase odjel. Její novorozené dítě svou matku probudí tím, že má hlad. Začne tedy sát mléko z prsou a tím vytáhne i prokletý trn. Neměl by Jan Hrušínský pohádku přetočit?

Popelka

Toto by se asi představitelce zlé sestry Dory z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku moc nelíbilo. Kostra příběhu je stejná. Když přijede princ hledat svou vyvolenou podle malého střevíčku, nikomu samozřejmě nepadne. Popelčina zlá sestra si chce vzít prince tak moc, že si uřízne palce na nohou a dokonce si seřízne i kus paty. Střevíček jí nakonec opravdu padne, ale později ji prozradí krev, která ze střevíčku vytéká. Princ ji raději nechá utopit v rybníku a za ženu si vezme Popelku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články