Svatováclavské korunovační klenoty. Je pověst o temné kletbě jen pověrou, nebo se zakládá na pravdě?

Korunovační klenoty dlouho provází hrozivá kletba
Zdroj: Profmedia
Korunovační klenoty jsou prý prokletéPodle legendy pomohly zabít Reinharda HeydrichaAtentát Gabčika s Kubišem byl sice úspěšný, ale následky byly kruté. Lidice jsou jasným důkazemLidice a obec Ležáky. Dodnes jsou symbolem nacistické pomsty.+ 1 fotka+ 2 fotky

České korunovační klenoty jsou údajně proklety. Legenda praví, že ten, kdo si na hlavu nasadí svatováclavskou korunu do dvou let zemře. V české historii se pár podobných nešťastlivců opravdu našlo. Mezi těmi nejslavnějšími byl dokonce sám Reinhard Heydrich, který zemřel na následky atentátu. Zakládá se legenda na pravdě, nebo je to všechno jen pouhá náhoda?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 05. 04. 2018 12:04

Svatováclavská koruna je opředena řadou legend a pověstí, které ji provází už několik set let. Nejslavnějším důkazem o pravosti toho, co se o ni povídá je prý sám Reinhard Heydrich.

Heydrich a osudné setkání s korunou

Reinhard Heydrich přijel do Prahy se svým synem Klausem v listopadu roku 1941. Tehdejší prezident Československa mu byl nucen odevzdat všech sedm klíčů od korunní komory. Událost to byla, dle dobových fotografií, opravdu honosná a velkolepá. Na Pražský hrad se sjelo mnoho vysoko postavených říšských funkcionářů a novinářů. Návštěva Heydricha a jeho pózování u korunovačních klenotů mělo symbolizovat jeho ,,ochranu“ tohoto významného českého symbolu.

Opravdu si Heydrich nasadil korunu?

To se dnes s určitou přesností říci nedá, protože pro to neexistují důkazy. Korunu totiž neměl nasadit pouze sobě, ale také svému synovi Klausovi. Jde tedy spíše o legendu.

To ale není důvod, aby legenda o prokleté koruně nežila svým životem dál. Reinhard Heydrich zemřel po osmi dnech na následky zranění způsobené atentátem, který na něj spáchali dva čeští parašutisté – Josef Gabčík a Jan Kubiš. Jeho syn Klaus zemřel při nehodě. Nešťastnou náhodou vjel se svým kolem pod kola automobilu. Stalo se tak 24. října 1943.

Mají tyto události spojitost s korunovačními klenoty, nebo se jedná jen o velkou náhodu?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články