Syndrom neklidných nohou, aneb když vám vlastní nohy nedají spát

Trpíte i vy podobným syndromem?
Zdroj: zdroj: pixabay

Padnete do postele totálně vyřízení, ale vaše nohy stále bez přestávky jedou a neustále se hýbou? Pravděpodobně trpíte syndromem neklidných nohou.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 21. 04. 2018 19:15

Příznaky

Kdykoliv si sednete nebo lehnete, nevydžíte být chvilku v klidu. Nohy se vám neustále hýbou, klepou, ťukají, podupávají, někdy s menší a někdy s větší intenzitou. Rozhodně si toho nelze nevšimnout. Nejhorší je to večer v posteli, když si lehnete. Jakmile jste v klidu, máte neuvěřitelné nutkání s nohama začít hýbat. Možná si budete připadat jako blázen. Místo dobrého psychologa si raději hledejte neurologa.

Příčiny jsou dodnes neznámé

Tento syndrom je znám už od 17 století. Poprvé byl pojmenován ve čtyřicátých letech a odhadem tímto onemocněním trpí milion lidí v ČR. Tento syndrom je opravdu záhadný, protože se dodnes neví, co přesně ho způsobuje. Jediné, co je jisté, je to, že v něm pravděpodobně figuruje dědičnost.

Intenzita

Projevy se mohou různit. Od nepatrných příčin až po naprosto nesnesitelné, které zasahují do běžného fungování. Nemoc může znepříjemňovat dokonce i spánek.

Co pomůže?

Jestliže trpíte mírným syndromem, můžete si pomoci sami. Častým spouštěčem bývá alkohol, nedostatek spánku, nebo přemíra soli v jídelníčku.

Zvyšte přísun železa a nucené klepání zažehnejte například masáží nohou. Účinné je i sprchování střídavě studenou a teplou vodou. Před spaním nepijte kávu a přes den se aktivně věnujte pohybu. Těžké příznaky raději konzultujte s neurologem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články