Tato slova způsobují hádky a dovedou váš vztah k rozchodu. Už je neříkejte!

Slova mají velkou moc a mohou ničit nebo naopak budovat vztahy. Pamatujte na to, než něco zbrkle vyslovíte.
Zdroj: Pixabay.com
Hádky vznikají kvůli maličkostem.Neobviňujte svého partnera.Dejte mu šanci vyjádřit svůj názor.Komunikace je základem každého úspěšného vztahu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Slova mají moc a dokážou působit velkou bolest. Stačí je jen nepatrně jinak poskládat a smysl celé věty se od základu změní. A v partnerském vztahu hrají takové slovní nuance významnou roli. Jaká čtyři slova či spojení bychom měli vyškrtnout ze svého slovníčku, aby se případný rozchod či rozvod odsunul do nedohledna?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 07. 07. 2018 15:33

1. „Měl/a bys…“

Pokud ve své komunikaci s partnerem často používáte „měl/a bys“, můžete v něm lehce vzbudit dojem, že se nad něj povyšujete. Bude se cítit ponížen a vás bude vnímat jako diktátora, který jen rozdává úkoly.

Co třeba příště říci: „Byl/a bych moc rád/a, kdybys…“ Vyslovíte svá přání, aniž byste projevili despekt vůči rovnocennosti ve vztahu.

 

2. „Ty…“

Vaše polovička se scvrkne do malé kuličky, pokud na ni vychrlíte věty začínající na „Ty…“. Takové věty většinou toho druhého jen obviňují. Výtky typu „ty mě nikdy neposloucháš“ vyzní pro partnera jako „za všechno můžeš ty“. Není vůbec divu, že se cítí zranitelně, labilně nebo bezmocně a pochopitelně se začne bránit.

Pokud začnete se slovy „mám pocit, že…“, dostanete se k jádru věci klidnou a bezkonfliktní rozmluvou. A pokud jde o řešení vztahových záležitostí, tak ta je vždycky nejefektivnější.

 

 

3. „Musíš…“

Rozkaz vyznívající podobně jako „měl bys“, ale klade větší důraz na vaše vědění. Ale ne zrovna lichotivým způsobem. Dáváte partnerovi jasně najevo, že jste ten nebo ta chytřejší a znalejší dané věci, takže vás musí protějšek uposlechnout. Vzájemnému nedorozumění lze předejít slovy „moc bys mi pomohl, kdybys…“.

 

4. „Očekávám, že…“

„Mír začíná tam, kde končí očekávání,“ jak kdysi někdo moudrý řekl.

Každý z nás je jiný a má jiné myšlení a jinou představu o životě. Jako individuality máme nárok na uchopení života do vlastních rukou. Vaše reakce typu „čekal/a jsem, že to uděláš takto“ jsou tedy v jádru nesmyslná.

 

Na závěr jen malá rada. Vždy volte svá slova pečlivě a uvážlivě. Co jednou vyslovíte, nelze vzít zpět. Vzniklá nedorozumění mohou váš vztah nenávratně poničit. A ne každý partner dokáže přijmout omluvu za špatně volená slova. Mnohdy to pro něj bývá ona poslední kapka v poháru trpělivosti a rozhodne se opustit bludný kruh vašich výčitek.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články